Мільйони безневинних людей за кривавих часів Йосипа Сталіна були репресовані та опинилися в ГУЛАГАХ, які, по суті, мало чим відрізнялися від концтаборів Гітлера і де прокидалися щоранку із єдиним надзавданням: пережити цей день.

Про це йдеться у щемливій книзі Енн Епплбаум "ГУЛАГ", де опубліковані спогади очевидців.

Одна із жінок, яка переживала ті страшні часи і опинилася у таборі разом з дитиною, згадує:

"Нас було три мами. Нам виділили невелику кімнату в бараку. Клопи тут сипалися зі стелі і зі стін як пісок. Всі ночі безперервно ми їх знімали з дітей. Молилася, щоб Бог продовжив мої муки хоч на сто років, але не розлучав з донькою. Щоб, нехай волоцюгою, нехай калікою, але випустив з ув’язнення разом з нею. Щоб я могла, повзаючи в ногах у людей і випрошуючи милостиню, виростити і виховати її. Але бог не відгукнувся на мої молитви…", - йдеться у книзі спогадів.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Ув'язнена працювала спочатку на лісоповалі, потім на лісопилці. Важко навіть уявити, на скільки важкою була така праця для слабкої жінки.

Бачила, як о сьомій годині ранку няньки робили побудку малюкам.

Штовхаючи дітей в спинки кулаками і обсипаючи грубою лайкою, міняли сорочечки, підмивали крижаною водою. А малюки навіть плакати не сміли. Вони тільки стогнали по-старечому і — гукали.

Жінка поділилася страшними спогадами про смерть у таборі дитини, яка зачахла через голод та нелюдські умови існування.

"Маленька Елеонора, якій був рік і три місяці, незабаром відчула, що її благання про "дім" — марні. Вона перестала тягтися до мене при зустрічах, а мовчки відверталася. Тільки в останній день свого життя, коли я взяла її на руки (мені було дозволено годувати її грудьми), вона, дивлячись розширеними очима кудись у бік, стала слабенькими кулачками бити мене по обличчю, щипати і кусати груди. Увечері, коли я прийшла з оберемком дров у групу, на ліжечку її вже нікого не було. Я знайшла її в морзі голенькою, серед трупів дорослих табірників. У цьому світі вона прожила всього рік і чотири місяці і померла 3 березня 1944 року. Ось і вся історія про те, як я зробила найтяжчий злочин, єдиний раз в житті ставши матір’ю", - йдеться у моторошних спогадах.

Нагадаємо, Назінська трагедія - одна з найстрашніших сторінок російської історії ХХ століття, символ безглуздої жорстокості системи ГУЛАГу.

Як повідомляв раніше Знай.ua, у Санкт-Петербурзі 18 жовтня померла відома актриса, театрознавець і письменниця, колишня ув'язнена ГУЛАГу Тамара Петкевич.

Також Знай.ua писав про те, що існує маса конспірологічних теорій про те, що Адольф Гітлер не покінчив життя самогубством