На виставці у Флоренції, присвяченій творчості Леонардо да Вінчі, показали скульптуру, яка вважається єдиною уцілілою статуєю Леонардо да Вінчі.

За словами кураторів виставки, чудесним винятком є Мадонна з немовлям, яке сміється. На ній є однозначна мітка, що її автор Леонардо да Вінчі. На ній викарбувана дата 1472 рік. Це говорить про те, що да Вінчі створив статую, коли йому було 19 або 20 років. Тоді він був учнем флорентійського художника Андреа дель Верроккьо.

Мадонна з немовлям, яке сміється

Статуя належить Музею V&A Gallery з 1858 року. Довгий час авторство цієї статуї приписували скульптору Антоніо Росселліно (1427 - 1479). Все почалося з того, що директор Британського музею Джон Поуп-Хеннессі оголосив, що скульптура належить Росселліно, і світ мистецтва прийняв цю заяву як факт.

У свою чергу, вчений Франциско Каліоті стверджує, що у Поупа-Хеннессі не було жодних доказів для такого висновку, до того ж він активно просував творчість Росселліно і тому, не соромлячись, "приписував йому роботи".

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Варто зазначити, що є дві деталі, які вказують на те, що скульптура належить Леонардо да Вінчі. По-перше, це об'ємні драпірування, які спускаються до ніг Мадонни. Вони дуже схожі на замальовки драпіровок, які робив да Вінчі.

По-друге, це обличчя немовляти і його реалістична добре виявлена поза. Він виглядає живим. Така увага до фактичної поведінки маленьких дітей також характерна для малюнків Леонардо. Крім того, зображення Христа,який сміється в XV столітті було не лише революційним, а й навіть блюзнірським.

В одному зі своїх щоденників Леонардо да Вінчі згадує, як у молодості потрапив в біду через те, що зобразив маленького Христа. Може скульптура Мадонни з немовлям, яке сміяється бути тією самою роботою, яка накликала на великого художника неприємності?

Леонардо да Вінчі

Нагадаємо, за словами фахівців, малюнок оголеної жінки, яка дуже нагадує Мону Лізу, належить пензлю Леонардо да Вінчі.

Як повідомляв портал Знай.uа, іспанський скульптор створив реалістичні бюсти трьох сумнозвістних правителів Риму - Цезаря, Августа та Нерона.

Також портал Знай.uа писав, що храм Геркулеса – неймовірне і найдавніше місце, яке розташоване в столиці Йорданії Аммані. У цих руїн надзвичайно багата історія.