11 березня 1878 на засіданні Французької академії відбулася демонстрація науковому співтовариству фонографа Томаса Едісона, патент на винахід якого він отримав буквально за місяць до цього.

Ведучим демонстрації був співробітник винахідника, один з піонерів телефонії, розробник першої в світі телефонної станції на два десятка абонентів, угорський інженер Тивадар Пушкаш, виступити якого в Академії запросив пристрасний шанувальник Едісона - відомий фізик Теодор дю Монсель.

фонограф Едісона

Пушкаш показав шановній науковій спільноті, як при відтворенні запису звуку голка, що рухається по канавці, передає коливання на пружну мембрану, яка випромінює звук.

Все спочатку йшло гладко, але виявилося, що не всі світила французької науки адекватно сприйняли "машину, що говорить".

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

На демонстрації стався курйозний випадок. Коли з коробки пролунав голос, професор-філолог Жан Буйяр підхопився зі свого місця і, підбігши до бідолахи Монселя, заповзявся його душити, примовляючи:

"Негідник! Ви думаєте, ми дозволимо черевомовця надувати нас ?! Як ви могли повірити шахраю, вселяє, що мерзенний метал може відтворювати шляхетні звуки людської мови?".