156 років тому, 12 березня 1863 року народився вчений зі світовим ім'ям, український філософ, природознавець, засновник геохімії, біогеохімії та радіогеології, академік Володимир Вернадський.

Володимир Вернадський – організатор і перший голова Української Академії наук. Видатний вчений написав понад 400 наукових праць. Численні його роботи присвячені дослідженням атмосфери, гідросфери, земної кори, мінералів, проблем радіогеології.

Іменем Вернадського названі університети та бібліотеки. На згадку про нього названі два мінерали "вернадіт" і "вернадскіт". Ім’ям видатного вченого названо астероїд № 2809 та гірський хребет в Антарктиді.

Найяскравіші факти з біографії вченого

1. Вернадський рекомендував досліджувати довкілля в контексті взаємозв'язку з історією людства. Саме такий підхід є базовим у світогляді вченого і його науковій діяльності.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

2. 1880 року написав свій перший вірш про Україну.

3. Вернадський розробив концепцію ноосфери, згідно з якою сформулювали принципи взаємодії природи та суспільства.

4. Створив нову науку – радіогеологію, що вивчає закономірності природних ядерних перетворень у речовині Землі та їхніх проявів у геологічних процесах.

5. 1918-го року будинок Вернадського, побудований в Полтаві, розгромили більшовики.

6. Велике значення Вернадський приділяв воді. Він наголошував, що вода займає окреме місце в історії нашої планети, оскільки немає жодного природного утворення, яке могло б зрівнятися з нею щодо впливу на перебіг основних геологічних процесів. 1933 року опублікували першу частину його монографії "Історія природних вод". Вона унікальна через кількістю порушених і досліджених автором проблем, постановку і глибину опрацювання багатьох із них, обсяг і скрупульозність вивченого матеріалу.

7. Критичну оцінку в публікації "Українське питання і російське суспільство" Вернадський дає моделі взаємовідносин між російським та українським народами. Акцентує увагу вчений на постійному прагненні росіян до домінування.

8. Вернадський, як і його батько, називав себе пантеїстом. Пантеїзм – філософсько-релігійне вчення, основні ідеї якого полягають у обожнюванні природи, боготворінні всього створеного і ототожненні Бога з природою.

9. Володимир Вернадський вів щоденник на протязі 68 років, із записів можна дізнатися дуже багато цікавого про роздуми вченого, його оцінку сучасності і подій з історії країни і людства в цілому.

10. Із щоденникових записів також можна дізнатися, що деякі властивості свідомості вченого лякали його самого. Він пише, що уві сні і наяву іноді міг спілкуватися з близькими людьми, яких на той час не було поруч, але бачив їх Вернадський напрочуд чітко. Природи цієї особливості своєї свідомості вчений не розумів, тому вважав за краще заглушити її ще в ранньому дитинстві. Тим не менш дивовижна властивість іноді поверталася до Вернадського, переважно в кризових ситуаціях.

В період перебування на межі життя і смерті (коли він захворів на тиф) вченому привиділося, як кадри з кінохроніки, все його майбутнє, з днем смерті включно.

12. За деякий час перед смертю Вернадський передав до Академії наук України свої спогади. У тексті записів серед іншого значиться: "Я вірю у велике майбутнє України і Української Академії наук".