Колись давно на цьому місці стояли будинки та храми. А сьогодні тут все поховано під піском. Пустеля Такла Макан (Китай) оповита багатьма таємницями і загадками. У давнину люди вірили, що увійшовши в це місце, виходу не знайдеш.

Археологи потроху починають відкривати деякі з секретів, які приховані у цьому таємничому регіоні.

Так дослідники в 1980 році глибоко під морем смерті" відшукали мумію прекрасної дівчини, прозваної сплячою красунею Лулан. Як відзначають вчені, останкам 3800 років.

На цьому дослідження не зупинилися. В результаті чого, було виявлено 200 мумій, похованих у відносно неглибоких могилах.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Вчені з'ясували, незважаючи на те, що мумії у відмінному стані, поховані люди не піддавалися бальзамуванню.

Аналіз показав, що Мумія Лулана кавказького походження: у неї високі вилиці, високий мостовий ніс і русяве волосся, у яке було вплетене щось яскраве. Зріст 180 см.

Незважаючи на те, що їй вже більше 3800 років, Мумія Лулан досі дивовижно збереглася і залишається красунею після смерті.

Жінка померла у віці 40 років. Імовірно від дуже складного життя. Лулана подорожувала Шовковим шляхом, вдихаючи токсичну суміш пилу, піску та диму від відкритих пожеж, які в кінцевому підсумку і зруйнували її легені.

Поряд з нею були похованні інші мумії, відомої як людина Черчен, висотою 184 см, рудий, його ДНК показало, що він був кельтом.

Те, як ці двоє були поховані на Шовковому шляху, разом з двома іншими жінками і дитиною, і оточені сотнями інших мумій європейського походження, знайдених в тій же області, є болісною таємницею для вчених донині.

У 1993 році професор з Університету Пенсільванії і італійський генетик отримали доступ і змогли вивчити зразки останків. З цих зразків вони змогли підтвердити, що мумії за походженням були європейцями.

Сьогодні красуня Лулан лежить в скляному боксі в музеї Сіньцзян-Уйгурського автономного району, спеціально призначеному для збереження мумії.

Нагадаємо, Розалія Ломбардо – маля з янгольським личком, яка зачаровує своєю красою, навіть будучи мумією.

Як повідомляв портал "Знай.uа", група дослідників з Нью-Йоркського університету на чолі з Анжелікою Кортелс вивчила зразки мумії, так званої Maiden, "Дівиці".

Також "Знай.uа" писав, у 1997 році в прямовисній скелі на березі озера археологи виявили мавзолей з сотнями мумій. Тепер вони зберігаються в музеї Леймебамба, розташованому неподалік.