Виданий у 1969 році в Нью-Йорку "Сучасний словник соціології" визначив маніпуляцію як "вид застосування влади, при якому той, хто володіє нею, впливає на поведінку інших, не розкриваючи характеру поведінки, якого він від них очікує".

Техніками маніпуляцій просякнута кожна сфера життєдіяльності і будь-яка система відносин (батько-дитина, дорослий-дорослий, працівник-начальник, продавець-покупець). Але деколи такі дії переходять всі межі дозволеного і перетворюються на психічне насильство.

Маніпулятори використовують безліч відволікаючих маневрів, покликаних дезінформувати жертву і перекласти на неї відповідальність за те, що відбувається. Такі деструктивні люди експлуатують, принижують і ображають своїх партнерів, рідних і близьких і оточуючих.

Цими прийомами користуються нарцисичні особистості, такі як психопати і соціопати, щоб уникнути відповідальності за свої дії. Знаючи їх, ви з легкістю визначете ворога, який намагається заволодіти вашим розумом.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Контроль

Деструктивні люди прагнуть контролювати вас будь-яким доступним способом: ізолюють вас, керують вашими фінансами і колом спілкування, розпоряджаються кожним аспектом вашого життя. Найпотужніший їх інструмент — це гра на ваших почуттях.

Чим більше влади вони мають над вашими емоціями, тим складніше вам буде довіряти своїм почуттям і усвідомлювати, що ви стали жертвою психологічного насильства.

Газлайтинг

Це один з найпідступніших прийомів маніпуляції, для якого характерні такі фрази: "Не було такого", "Тобі здалося", "Ти з здуріла?" і все в такому дусі. Прийом спрямований на те, щоб спотворити і підірвати ваше почуття реальності, роз'їдаючи вашу здатність довіряти собі.

Дуже важливо знайти опору у власній реальності: іноді буває достатньо записати те, що відбувається в щоденник, розповісти друзям або поділитися з тим, хто вас підтримує.

Проекція

Вірна ознака деструктивності — коли людина хронічно не бажає бачити свої власні недоліки і використовує все, що в його силах, щоб уникнути відповідальності за них.

Замість того, щоб визнати власні недоліки, вади і проступки, нарциси і соціопати воліють звалювати вади на нічого не підозрюючих жертв, причому самим неприємним і жорстоким чином.

Наприклад, патологічний брехун може звинуватити свою партнерку у брехні; поганий працівник може назвати начальника неефективним, щоб уникнути правдивої розмови про власну продуктивність.

Гра в "перекладання провини"

Цілі гри: вони виграють, ви програєте, підсумок - або весь світ загалом винен у всьому, що сталося. Таким чином, вам доводиться няньчити їх крихке его, а у відповідь вас штовхають у море невпевненості і самокритики.

Не "проектуйте" власне почуття жалю або співчуття на деструктивну людини і не приймайте його отруйних проекцій на себе.

Безглузді розмови

Використання потоку свідомості, розмови по колу, перехід на особистості, проекцію і газлайтинг, щоб збити вас з пантелику і заплутати, варто вам тільки не погодитися або заперечити.

Ви лише висловили незгоду з його безглуздим твердженням, ніби небо - червоне, а тепер все ваше дитинство, сім'я, друзі, кар'єра і спосіб життя змішані з брудом.

Узагальнення і голослівні твердження

У більш широких масштабах узагальнення і голослівні твердження часто застосовуються для знецінення явищ, які не вписуються в безпідставні суспільні забобони, схеми і стереотипи; вони також використовуються для підтримки статус-кво.

Таким чином, який-небудь один аспект проблеми роздувається настільки, що серйозна розмова стає неможливою.

Навмисне перекручення ваших думок і почуттів до повного абсурду

Нарциси вигадують усілякі небилиці, перефразовуючи сказане вами так, щоб ваша позиція виглядала абсурдною або неприйнятною.

Це дає їм можливість анулювати ваше право на думки і емоції щодо неналежної поведінки і прищеплює вам почуття провини, коли ви намагаєтеся встановити межі. Цей поширений відволікаючий маневр є когнітивним викривленням, яке називають "читанням думок". Деструктивні люди упевнені, начебто їм відомі ваші думки і почуття.

Причіпки і зміна правил гри

Ці так звані "критики" не не найменшого бажання допомогти вам стати краще їм просто подобається чіплятися, принижувати і робити з вас козла відпущення.

У вас успішна кар'єра? Нарцис буде чіплятися, чому ви до дотепер не мультимільйонер. Постійно завищуючи планку очікувань або зовсім замінюючи їх новими, деструктивні маніпулятори здатні прищепити вам всепроникаюче почуття нікчемності і постійний страх невідповідності.

Приховані і явні загрози

Замість того, щоб зріло вирішувати розбіжності і шукати компроміс, вони намагаються позбавити вас права на власну думку, прагнучи привчити боятися наслідків будь-якої незгоди з ними або недотримання їх вимог. На будь-яку розбіжність вони відповідають ультиматумом, їх стандартна реакція — "роби так, інакше я зроблю так".

Тріангуляція

Поширений прийом для утвердження правоти деструктивного індивіда і знецінення реакцій його жертви, тріангуляція часто призводить до виникнення любовних трикутників, в яких ви відчуваєте себе беззахисною і неврівноваженою.

Дресирування

Деструктивні люди привчають вас асоціювати свої сильні сторони, таланти і щасливі спогади з жорстоким поводженням, розчаруваннями і неповагою. З цією метою вони як би ненароком допускають принизливі висловлювання про ваші якості і властивості, якими вони самі колись захоплювалися, а також саботують ваші цілі, псують вам свята, відпустки і вихідні. Вони можуть навіть ізолювати вас від друзів і близьких і зробити вас фінансово залежними від них.

Наклеп і переслідування

Коли деструктивні особистості не можуть контролювати те, як ви сприймаєте себе, вони починають контролювати те, як інші сприймають вас; вони приймають роль мученика, виставляючи вас деструктивними.

Кращий спосіб протидіяти наклеп — це завжди тримати себе в руках і дотримуватися фактів.

Бомбардування любов'ю і знецінення

Деструктивні люди проводять вас через етап ідеалізації, поки ви не клюнете на приманку і не почнете з ними дружні чи романтичні відносини. Тоді вони приймаються знецінювати вас, виражаючи презирство до всьому, що їх спочатку в вас привабило.

Врахуйте: те, як людина висловлюється про інших, може передвіщати те, як він одного разу буде ставитися до вас.

Превентивна оборона

Коли хтось посилено підкреслює, що він(а) — "хороший хлопець" або "гарна дівчина", відразу починає говорити, що вам варто довіряти йому (їй)", або раптом запевняє вас у своїй чесності будьте обережні.

Справді хорошим людям рідко доводиться постійно хвалитися своїми позитивними якостями — вони швидше виділяють тепло і знають, що вчинки набагато важливіше слів.

Заманити і прикинутися невинним

Варто такій людині втягнути вас у безглузду, випадкову лайку - і вона швидко переросте у розбирання, тому що йому невідомо почуття поваги. Дрібна незгода може виявитися приманкою, і навіть якщо спочатку ви буде стримуватися в рамках ввічливості, то швидко зрозумієте, що їм керує злоблива бажання вас принизити.

Після того, як ви проковтнете наживу цілком, нарцис заспокоїться і буде невинно питати, "в порядку" ви, запевняючи, що "не хотів ятрити вам душу. Ця удавана невинність застає вас зненацька і змушує повірити, що він на насправді не збирався заподіяти вам біль.

Агресивні уколи під виглядом жартів

Приховані нарциси люблять говорити вам гидоту. Вони видають її за "просто жарти", залишаючи за собою право відпускати огидні коментарі, зберігаючи при цьому невинний спокій.

Але варто вам розсердитися, як вони звинувачують вас у відсутності почуття гумору. Це поширений прийом при словесних образах.

Нагадаємо, 10 ефективних методів боротьби з манипуляцією. В основі протистояння їм стоїть принцип східних єдиноборств, тобто спробувати направити рушницю противника на нього ж.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці знаки Зодіаку таємно ненавидять людей.

Також "Знай.uа" писав, що таке газлайтинг і як з ним боротися.