Днями британські дослідники повідомили про цікаву знахідку біля Стоунхенджу. Археологам вдалося знайти свідчення те, що тисячі років тому Стоунхендж був місцем грандіозних масових бенкетів, на які з'їжджалися мешканці з усієї території Британських островів, у тому числі з віддалених регіонів Шотландії.

Таке відкриття вченим допомогли зробити останки свиней, яких розкопали в чотирьох розташованих поблизу поселення епохи пізнього неоліту, а саме на місці поселення Даррінгтон-Воллс, стоянок Марден, Маунт Плезет і Вест Кеннет Палісад.

Дослідники припускають, що на місці пам'ятника в давнину проводилися перші масштабні гуляння в Британії.

За словами британських вчених, вони досліджували кістки 131 свині. В результаті прийшли до висновку, що на території культових об'єктів тієї епохи Стоунхендж і Ейвбері проводились масові гуляння, пише BBC.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Вчені стверджують, що гості приносили з собою м'ясо, яке вони вирощували у своїх рідних поселеннях.

Ізотопний аналіз показав, що свинячі кістки належали тваринам, вирощеним в Шотландії, на північному сході Англії і в західному Уельсі, а також в інших місцях по всій Британії.

"В принципі, ніщо не заважало їм придбати місцеве м'ясо, а не перевозити тварин на сотні і тисячі кілометрів, які погано до цього пристосовані", - зазначив дослідник з Університету Кардіффа доктор Річард Мадгвик.

Це привело їх до думки, що стародавні брити періодично з'їжджалися до пам'ятника зі всієї Англії, щоб відзначити якусь подію або провести ритуал.

Крім того, очевидно, з'являтися на бенкеті з порожніми руками було нечемним - й неписані правила вимагали приїжджати саме з їжею, яку ти виростив сам.

"Ці збори можна розглядати як перші комбіновані культурні події на нашому острові. Люди з усіх куточків Британії сходилися в райони поблизу Стоунхенджа, щоб відсвяткувати з їжею, яку вони спеціально вирощували вдома і транспортували сюди", - сказав дослідник з Університету Кардіффа доктор Річард Мадгвик.

Нагадаємо, вчені з Брюссельського вільного університету провели аналіз останків людей, які були поховані під Стоунхенджем, і встановили, що останки належать людям, які жили в Західному Уельсі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", протягом всієї історії людства зароджувалися і гинули різні цивілізації. Сьогодні археологи намагалися створити більш-менш точну картину нашого минулого, але багато що все ще залишається загадкою.

Також "Знай.uа" писав, у 2015 році почалося розслідування справ Великобританії про зникнення дітей біля Стоунхенджа. У слідчих немає ніяких зачіпок, тому що справи дуже заплутані.