В некрополі імператора династії Хань Лю Хе (92–59 роки до нашої ери), який розташований на південно-сході Китаю, група археологів натрапила на бамбукові листки з правил настільної гри "любо". Про це повідомляє "Сіньхуа".

Розкопки гробниці почалися в 2011 році, і на сьогоднішній день виявлено більше 10 000 артефактів.

За словами вчених, всього було знайдено понад 5200 бамбукових листків. На більше 1000 з них написані втрачені правила гри любо.

Як розповідають дослідники, чіткі правила древньої гри були знайдені вперше, незважаючи на те, що вона згадується в декількох китайських текстах, а в декількох гробницях були знайдені гральні дошки.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Хань Лю Хе правителем виявився поганим, але ось його усипальниця вражає своїми масштабами.

В некрополі знайшли близько 20 тисяч артефактів, в тому числі більше 200 золотих злитків, музичні інструменти, дзеркало з найдавнішим відомим зображенням Конфуція, серед них була втрачена версія "Бесід і суджень" Конфуція, Книга змін і Книга ритуалів.

Любо, буквально "шість палиць", є настільною грою для двох гравців, яка існує понад 2000 років і вважається предком Сянці, або китайських шахів.

"Любо" (в перекладі "шість паличок") – настільна гра, яка з'явилася близько двох тисяч років тому. У неї грали дві людини, у кожної було шість фішок, які вони пересували дошкою, кидаючи шість паличок, які виконували роль гральної кістки. Вона була дуже популярна у представників вищої знаті династії Західна Хань, але її правила були забуті.

Чжу Фэнхань, директор Пекінського інституту, сказав, що подальші дослідження бамбукових пластів допоможуть археологам відтворити правила гри.

Нагадаємо, у провінції Хенань, в Китаї групі археологів під час розкопок вдалося виявити унікальну гробницю чотирьох ченців.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Східному Китаї група дослідників натрапила на кілька тисяч керамічних і фарфорових виробів, виготовлених під час правління династії Суй (581-618 р. н. е..).

Також "Знай.uа" писав, згідно з легендою, за 15 ночей імператор повинен був провести ніч з 121 жінкою його гарему, а саме: з імператрицею, трьома старшими жінками, дев'ятьма іншими дружинами, 27 наложницями, 81 рабинею.