До XIX століття людям вірно служили свічки. Раніше інших з'явилися сальні, потім воскові, стеаринові, парафінові і, нарешті, спермацет, які і горіли довше і давали менше нагару і диму.

Вночі 31 липня 1853 року в лікарні на Личакові, що на околиці Львова, хірург Загорський зробив термінову операцію з видалення апендикса пацієнтові Владиславові Галецькому. Про неї ніхто і ніколи би не згадав, якби не одне але: вперше в історії операція пройшла при освітленні гасовою лампою.

А все почалося в тому ж 1853 році, коли у Львові в аптеці "Під золотою зіркою", на вулиці Коперника, фармацевти Йоган Зег та Гнат Лукасевич за наполяганням свого шефа аптекаря Міколяша намагалися очистити нафту, але винайшли першу у світі гасову (нафтову) лампу.

Вдень Зег працює в аптеці. Ніч разом з Лукосевичем просиджує над невідомою йому речовиною.

Популярні новини зараз
Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Через болі і запаморочення від чадных газів я часто навіть непритомнів. Через плями від нафти на моєму одязі люди уникали мене, вважаючи диваком, — писав Зег у спогадах, надрукованих у 1889 році в "Журналі Львівського товариства аптекарів". — зрештою, мені вдалося так очистити дистилят, що мій продукт порівняно з сировиною був практично без запаху".

У березні 1853 року перед аптекою зібрався натовп подивитися на диво. Розійшлася вістка, що аптека освітлена якимось струменевим, небаченим чином. Львів'яни відразу зацікавлюються винаходом: гасова лампа дає світла як 10–15 свічок.

З цього часу гас стає найуживанішим у світі продуктом освітлення, яким навіть зараз, на початку XXI століття, ще користується третина людства.

Що ж являла собою перша гасова лампа, яку побачили городяни? Це був циліндр-склянка з товстої жерсті, у верхній частині якого знаходилося слюдяне віконечко, що прикривало надзвичайно яскраве полум'я.

Винахідником вважається фармацевти Йоган Зег, а ось Ігнатій Лукасевич лише співавтор. Хоча у Львові пам'ятник встановлений саме Лукасевичу. Їх лампа швидко завоювала популярність.

Через деякий час одна з ламп Лукасевича потрапила в руки віденському фабриканту Дитмару. Він трохи видозмінив її, прикрасив і налагодив масове виробництво. Найбільшою в світі була віденська фабрика Дітмара і братів Брюннер.

Пам'ятник Ігнацію Лукасевичу у Львові.

Були створені різні модифікації гасової лампи. В зону горіння через наскрізну трубку стали подавати додаткове повітря. Але все було марно - на початку XX століття новий спосіб освітлення витіснив всі старі. Правда, оскільки електрика з'явилася на перших порах не скрізь, гасові лампи ще довго служили людям.

Нагадаємо, як українець Петро Прокопович винайшов перший рамковий вулик і врятував бджіл.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Микола Сергійович Сядристий феноменальний українець, якого давно визнали кращим мініатюристом світу.

Також "Знай.uа" писав, 11 березня 1863 народився наш земляк, видатний вчений, український ботанік, один з перших президентів Національної академії наук України Володимир Іполитович Липський.