Катакомби в селі Скельки, Василівського району вивчила група українських дігерів з Мелітополя. Виявилося, що саме тут, біля Каховського водосховища, знаходяться печери з ракушняку, які ваблять екстремалів з усієї країни. Глубина катакомб – більше 200 м.

У селі Скельки Запорізької області знаходяться печери – штольні, утворені під час видобутку ракушняка в середині ХХ століття. Наразі є улюбленим місцем діґґерських клубів. На території знаходиться багато незвіданих печер, тунелів і лазів, де панує спокій і тиша, а заплутані лабіринти не дозволяють обходитися без компаса.

Відомо, що данні катакомби були закритими ще в 50 роках, вхід в них засипали екскаватором.

Та все ж майстри своєї справи зуміли потрапити в середину через невеликі отвори, які залишилися в землі. Але це доволі ризиковано, оскільки в цих місцях існує небезпека обвалу.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Учасники експедиції спустилися під землю і почали дослідження. Один з дігерів, який вже бував тут раніше, показував дорогу, а інший – фіксував все, що відбувається на відео, яке потім виклав на YouTube.

Внизу на дослідників чекав сюрприз – "кімната відпочинку" з каменю. В ній стояв зроблений з каменю стіл та диванчики, на яких з задоволенням відпочили екстремали. Хто і коли все це облаштував – невідомо.

Пізніше дігери піднялися на поверхню та спустилися в катакомби ще раз, але через інший вхід. Та лабіринт все одно привів компанію в ту ж незвичайну кімнату.

Скелі буквально пронизані печерами, найбільша з яких розтяглася на 230 метрів. Тут в 1949–1954 роках добували ракушняк, але після створення Каховського водосховища штольні стали руйнуватися.

Нагадаємо, неймовірна історія сталася з 37-річною Енн Клапп з англійського графства Дербишир. Жінці залишили у спадок схованку з древнім скарбом. Серед речей, які дісталися жінці, було старе бюро, зроблене на початку XX століття.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на території графства Південний Йоркшир у Великобританії археологи натрапили на скарб з монетами, які ставитися до унікального періоду в історії Римської імперії - Року чотирьох імператорів.

Також "Знай.uа" писав, 41-річна мешканка британського графства Кент на ім'я Рейчел Картер випадково знайшла в полі за допомогою металошукача золоту англосаксонську підвіску, яку високо оцінили експерти.