Дослідники глибоководних районів виявили авіаносець USS Wasp, який був затоплений в Тихому океані в 1942 році.

Корабель виявила експедиція на судні Petrel, заснована покійним співзасновником Microsoft Полом Алленом, повідомляє CBS News. Знайти корабель допоміг моряк USS Wasp Джим Форрестер, якому зараз 98 років. Тоді йому було 21 рік.

"Я бачив, де вони знайшли Hornet, і сказав: Добре, з іншого боку, ти знайдеш Wasp", - сказав Форрестер.

USS Wasp був втрачений протягом майже 77 років. Але глибоководне дослідне судно Petrel прочесало Тихий океан у пошуках давно втрачених військових кораблів і в січні знайшло інший авіаносець, USS Hornet.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

"Раптово нас вдарили торпеди. Уявіть, що вас вдарило прямо зараз. Одна з торпед потрапила в паливні баки, і корабель перетворився в пекло. Я схопив себе за ніс і стрибнув у Тихий океан", - говорить Форрестер.

Екіпаж дослідників дійсно виявив Wasp на іншій стороні Гуадалканала, приблизно там, де, за словами Форрестера, сталася аварія. Корабель був на глибині 2.5 милі (близько 3 км).

"Це був будинок для мене. Я втратив двох дійсно хороших друзів. Вони були техніками в авіації і, ймовірно, були у відсіках, де зберігалися бомби. У них не було шансів", - зізнається Форрестер.

Місце, де затонув авіаносець USS Wasp визнано похованням моряків військово-морського флоту. Щоб уберегти місце затоплення корабля від мисливців за артефактами, точне його місце розташування відомо тільки військово-морського флоту і людям, які знайшли авіаносець.

Авіаносець USS Wasp був частиною жорстокої повітряної і морської битви 1942 року за стратегічний південно-тихоокеанський острів Гуадалканал.

Авіаносець USS Wasp затонув у вересні 1942 року. Корабель атакувала японський підводний човен I-19, і в нього потрапили дві торпеди: врятувати авіаносець вже було не можна, і він затоплений есмінцем "Ленсдаун"; тоді в результаті атаки загинули 176 і були поранені 366 членів екіпажу, що включало в загальній складності 2 248 людину.

Нагадаємо, дослідне судно Petrel виявило на дні Тихого океану біля Соломонових островів авіаносець USS Hornet, який був потоплений японцями в 1942 році.

Як повідомляв портал "Знай.uа", науковці національного заповідника "Хортиця" знайшли на дніпровському дні під Херсоном два середньовічних дерев'яних корабля. У XVII столітті там відбувалася жвава торгова навігація.

Також "Знай.uа" писав, американські дослідники з Північно-Західного університету дізналися, що скандинавські поселенці в Гренландії жили в незвично теплих для даної місцевості погодних умовах, коли літні температури могли досягати десяти градусів Цельсія.