Під час розкопок античних міст і доісторичних поселень археологи досить часто знаходять уламки посуду. Іноді в ній знаходять залишки стародавньої їжі і напоїв. Завдяки цим знахідкам вченим вдалося встановити, коли той чи інший продукт харчування вперше потрапив на стіл людини, і яким він був.

Деякі стародавні продукти ми вирощуємо і вживаємо донині.

Попкорн

Найстаріші качани попкорну були знайдені в печері Бет Кейв поблизу Нью Мехіко. Їм 5600 років.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Прийнято вважати, що 22 лютого 1630 року вождь індіанського племені, якого звали Куодекуайн (Quadequine), який приїхав на запрошення англійських колоністів до них у селище, вперше показав їм як робиться попкорн — традиційні індіанські ласощі і засіб для ворожіння. Європейці прийшли в захват.

Однак, комерційна історія попкорну почалася в 1880 році, коли згадка про нього вперше з'явилося в сільськогосподарській документації США.

Хліб

Історія його винаходу все ще сповнена загадок. При розкопках в Чорній пустелі Йорданії археологи виявили кам'яне попелиище, а в ньому крихти хліба віком близько 14 400 років. Це означає, що один з основних продуктів харчування людей з'явився ще в мезоліті – за 4000 років до неолітичної революції.

Сам процес виглядав наступним чином: борошно із зерен дикої полби і дикого ячменю змішували з подрібненими корінням водяних рослин водою, потім запікали тісто на гарячих каменях.

Готовий продукт міг представляти собою тонкий корж, віддалено схожий на сучасний лаваш з декількох видів злаків.

Пиво

Вчені давно знали, що пиво відігравало важливу роль у давніх культурах. Дослідники з Університету Глазго виявили 2500-річні глиняні ємності з пивним осадом на дні. Посуд знайшли на півночі Іраку при розкопках Хані Масі – поселення часів касситського правління Вавилонської імперії в Месопотамії.

Провівши газову хроматографію осаду, дослідники переконалися, що за складом він схожий на сучасне ячмінне пиво, проте повністю відновити рецепт таким чином не вдалося.

Сир

Деякі сорти сиру вимагають витримки протягом декількох місяців, а то й років. Але сир, знайдений в гробниці Птахмеса, б'є всі рекорди – за підрахунками вчених, йому більше 3200 років. Це найдавніший з відомих на сьогоднішній день збережених зразків.

Однак, разом з сиром археологи виявили і страшне захворювання – brucella melitensis. Недуга викликає множинне ураження органів і систем організму людини. До цього найбільш ранній слід захворювання, також відомого як мальтійська лихоманка, був знайдений в людських останках, що належать до 750 році до нашої ери.

Масло

Бочка з ще одним молочним продуктом –вершковим маслом – 3000 років пролежала в торф'яному болоті Ірландії. За словами співробітників музею, в цей період торф'яні болота нерідко замінювали людям холодильники.

Існує версія, що масло витримували в болоті для того, щоб воно стало більш смачним.

Макаронні вироби

Експедиція Пекінського інституту геології і геофізики знайшла в заплаві Янцзи в мулистих відкладах на глибині більше трьох метрів глиняну миску зі скам'янілою локшиною, яка нагадує спагетті завдовжки до півметра.

Вік знахідки неймовірний – 4000 років, вона майже на дві тисячі років старше відомих згадок про макаронні вироби в Китаї і набагато давніша за появу подібних продуктів в Європі або на Близькому Сході.

Вивчена ДНК, яка збереглася у локшині, показала, що основою для виготовлення продукту була мука з двох місцевих видів проса.

Нагадаємо, як людство одомашнило дикого кабана.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені з'ясували, що стародавні майя найбільше цінували сіль.

Також "Знай.uа" писав, звичайному обіду вікінгів заздрила вся Європа.