Щороку 21 березня відзначають Всесвітній день поезії (World Poetry Day). Ця дата встановлена 1999 року на 30 сесії генеральної конференції ЮНЕСКО. Перший Всесвітній день поезії пройшов в Парижі, де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО.

Отже, World Poetry Day досить "молодий" – йому сьогодні виповнюється 20 років.

А от сама поезія виникла набагато раніше - за твердженням істориків найдавніші вірші були написані ще в 23 столітті до нашої ери. Вони були створені жрицею і принцесою Ен-Хеду-ана (En-hedu-ana) і знахідка підтверджена артефактами. Ім'я Ен-Хеду-анна означає "Вища жриця прикраса небес"

Принцеса є найбільш раннім автором, відомим по імені, а також першою поетесою. Вона була дочкою засновника Аккадського царства - царя Саргона, і відома своїми шумерськими гімнами. Ен-Хеду-ана писала про місячного бога Нанне і його доньку, богині ранкової зорі Інанне.

До Ен-Хеду-ана шумерські письмена не підписувалися, а були анонімними. Ен-Хеду-ані, верховній жриці Імперії, судилося стати ПЕРШИМ в історії ПОЕТОМ, який підписує свої літературні твори. Після смерті мудру астролога, містика і філософа Ен-Хеду-ану обожествили її послідовники.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Її шедевром є чудова присвята:

"... Справжня Жінка наділена великою мудрістю,
Вона користується таблицями з лапис блакиті,
Вона - радник в будь-яких мирських справах,
Вона вимірює Космос,
І вивіряє небесні заходи канатами на землі ... "
Ен-Хеду-ана, 2260 до н.е.

І хоча документально підтверджено, що першим поетом була жінка, це все відносно. Як одного разу висловився Сальвадор Далі, першим поетом був той, хто порівняв щоки юної дівчини з трояндою. Ми ніколи не дізнаємось, хто перший спромігся на таке поетичне порівняння, але в будь-якому разі надихнула його на це муза в образі юної жінки. Тому не дивно, що в поезії жіноче ім'я.

Відомо, що перші словники рим з’явилися ще в середньовіччі. Цікаво що, наприклад, весь Коран побудований на римах.

У теперішній же час в День поезії по всьому світу - в установах культури, освіти, творчих колективах проходять різні поетичні концерти, авторські читання, конференції та семінари, присвячені поетам і їхній творчості, презентації нової поетичної літератури.

"Поезія може стати відповіддю на найгостріші і найглибші духовні питання сучасної людини, але для цього необхідно привернути до неї широку суспільну увагу. Крім того, Всесвітній день поезії повинен дати можливість ширше заявити про себе невеликим видавництвам, чиїми зусиллями, в основному, доходить до читачів творчість сучасних поетів, літературним клубам, що відроджують одвічну традицію живого поетичного слова", - йдеться в рішенні ЮНЕСКО.

Цей День, вважає ЮНЕСКО, покликаний послугувати створенню у засобах масової інформації позитивного іміджу поезії як справді сучасного мистецтва, відкритого людям.

Нагадаємо, стародавні закохані єгиптяни обмінювалися зізнаннями і вдавалися до високої поезії

Як повідомляв портал Знай.ua, знайдено невідоме рукописне зібрання віршів сучасника Шекспіра

Також Знай.ua писав, мистецтво, яке зараз вважається "порнографічним", у Стародавньому Римі було звичайною складовою художніх колекцій заможних людей.