Індія - одне з небагатьох місць на планеті Земля, яке може претендувати на звання колиски людства.

Клімат цих місць був найбільш сприятливий для людини, а тваринний і рослинний світ дуже багатий і давав багато поживи.

Тому не дивно, що саме в долині Інду з'явилася одна з найдавніших цивілізацій, найвідоміші міста якої носять назви Хараппа і Мохенджо-Даро. І як це часто буває в історії, звичайні події призводять до великих відкриттів.

Так в Індії, в західному штаті Гуджарат, в пустелі Качський Ранн, на прямокутній ділянці 300х300 м знайшлося відразу 250 стародавніх могил, і одна з них, як виявилося, найдавніша - належить до III тисячоліття до нашої ери.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Група археологів натрапила на людський скелет, вік якого сягав майже 5000 років. В цей час в цих місцях в давнину перебувала цивілізація долини Інду, яку називають Хараппська.

Важливість виявлення цього скелета полягає ще в тому, що від тих часів залишилося не так багато людських останків. Тому залишається питання, ким етнічно були жителі Індської цивілізації.

Зараз в Індії йде масштабна суперечка: одні запевняють, що створило цивілізацію доарійське населення Індостану, потім в середині II тисячоліття до нашої ери сюди прийшли кочові племена аріїв.

А другі, серед яких і індійські політики націоналістичного спрямування, не сумніваються, що великі міста Мохенджо-Даро і Хараппа побудовані якраз давніми аріями.

На даний момент дослідники намагаються підтвердити або спростувати цю точку зору.

Скелет відправлений у Керальский університет, де дослідники спробують визначити його вік, стать, можливу причину смерті та етнічну приналежність.

Цивілізація залишила після себе руїни міст, побудованих за єдиним суворим планом з унікальною системою каналізації і навіть з басейнами - найдавнішими з відомих на сьогоднішній день.

Також від неї збереглися залишки морських портів - ця давня культура вела активну морську торгівлю.

Багато істориків впевнені, що саме цю країну шумери називали державою Мелухха, звідки в Межиріччі везли слонову кістку та інші цінності.

Нагадаємо, що приховує гігантський геогліф Канделябр Паракаса, над яким ламають голови вчені всього світу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", стародавня гробниця розкрила ще одну таємницю інків.

Також "Знай.uа" писав, що відомо про загадкову книгу мертвих, оповиту ореолом зловісної таємниці.