Цей персонаж незважаючи на нестандартну для героя зовнішність, та й ще суперсилу, придбану за рахунок простого шпинату, отримав величезну популярність у 20 столітті.

І з блискавичною швидкістю з другорядного персонажа коміксів перетворився в головного, а потім перекочував з книжкових сторінок на телевізійні екрани.

Так 26 березня 1937 року в місті Крістал Сіті (штат Техас, США) був встановлений пам'ятник мультгерояю моряку Попайю.

Гроші на встановлення пам'ятника зібрали фермери, що займаються вирощуванням шпинату – овоча, завдяки якому Попай отримував неймовірну силу.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Адже саме завдяки Попайю по всій території США споживання консервованого шпинату виросло на 30%.

Дебют Попайя відбувся у коміксах в 1929 році. Творцем був художник-карикатурист і творець коміксів "Thimble Theatre" Елзі Крайслер Сегар. І спочатку цей персонаж був другорядним в сюжетній лінії.

До вже існуючих персонажів коміксу – Олівії Ойл і Хема Греві (перший бойфренд Олівії) – Сегар додав образ незалежного моряка з потужними передпліччями і вічною кукурудзяною трубкою.

Однак, Попай так сподобався читачам, що незабаром автор вирішив написати для нього окрему історію.

А мульткарьера Папайя почалася у 1933 році. Всі серії мультфільмів з його участю випускалися на студії "Fleischer Studios" в Нью-Йорку. Сюжет із серії в серію розвивається навколо щоденної боротьби Папайя з вічним суперником Блуто за прихильність красуні Олівії Ойл.

Майже в кожній серії Попай бореться за серце прекрасної Олів. На цьому шляху йому заважає головний суперник Блуто. На що він тільки не йшов, щоб досягти мети: викрадав Олів, бив, намагався вбити, але Попай завжди виходив переможцем. В цьому йому допомагала незмінна банка шпинату.

Після вічних невдач Попайя десь в середині серії "заправляється" банкою консервованого шпинату, після чого починає прямо-таки вибивати у Блуто іскри з очей. Серія зазвичай закінчується піснею Попайя, що демонструє чудові властивості шпинату.

Прийнято вважати, що прототипом Попайя став друг Сегара справжній моряк – кочегар на британському лінкорі "Рідні" (HMS Rodney) Френк Фігль. Типова зовнішність, незмінна люлька в роті, примруження на одне око.

До речі, прізвисько Попайю також було обрано не випадково. Це похідне від "pop-eyed" - що в перекладі з англ. означає "банькуватий"

Шанувальники мультяшного морячка можуть навіть побачити село Попая. На острові Мальта була спеціально побудоване село Попая (Popeye Village), в якій проходили зйомки відповідного мюзиклу.

Статуя Попаю в Честері, Іллінойс, США

Нагадаємо, як винахідник Рейно змінив світ і подарував дітям живу казку.

Як повідомляв портал "Знай.uа", історія кінематографа почалася 124 роки тому - 13 лютого 1895 року.

Також "Знай.uа" писав, в Японії знайшли загублений рідкісний мультфільм Волта Діснея "Neck'-Neck" з персонажем, який привів до створення Міккі Мауса.