Сьогодні минає 20 років з дня смерті політичного діяча В'ячеслава Чорновола. В'ячеслав загинув після зіткнення його автомобіля з КамАЗом на трасі. Версія умисного вбивства була відкинута відразу, але і по донині родичі Чорновола не мають спокою і хочуть, щоб розслідування було проведено.

Справу про загибель В'ячеслава Чорновола закрив суд у Борисполі в січні 2014-го, але її вдалося знову відкрити після перемоги Майдану, розповів у коментарі Радіо Свобода його син, колишній народний депутат, політолог Тарас Чорновіл.

Тарас Чорновіл

"Київський апеляційний суд скасував рішення Бориспільського суду справу повернули в прокуратуру для проведення повторного розгляду, в тому числі за статтею «посягання на життя державного діяча», тому що раніше вона розслідувалася як аварія і нічого іншого... " - каже Тарас.

На питання про те, як просуваються справи у розслідуваннях зараз, він відповідає, що суттєвих зрушень немає:
"Справу тихо спустили на рівень київської прокуратури і зупинили його розслідування, щоб не збігали процесуальні строки. Тому я чекаю, сподіваюся, час від часу нагадую, питаю, чи вони готові сформувати слідчу групу, яка дала б розібратися в цьому розслідуванні. Поки єдине, що мені запропонували, це доручити цю справу тому відділу, який розслідує розстріли на Майдані" - зауважує політолог.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Важко уявити, як виглядала б сучасна Україна, якщо В'ячеслав був живий, але його знайомі намагаються пофантазувати на тему того, де б знання і навички діяча згодилися в сучасній Україні.

"Я думаю, що якби В'ячеслав Чорновіл жив і працював сьогодні, була б, напевно, політична сила, яку він очолював, яка була би національно-демократичного спрямування. Я не думаю, що ця сила набирала б велику кількість голосів на парламентських виборах, але, принаймні, вона була б одним із елементів українського політичного ландшафту" - говорить проректор Острозької академії Петро Кралюк.

На тему В'ячеслава при владі поміркував і його син - Тарас, який бачить неймовірну кількість переваг для України при такому розкладі: "Тут не треба сильно гадати, треба просто глянути на ті країни, де президентами стали люди з його формації. Вацлав Гавел був особистим другом В'ячеслава Чорновола, і вони були дуже схожі - є сьогоднішня Чехія. Тому, ймовірно, Україна нагадувала б сучасну Чехію, тільки більше в напрямку індустріалізації б відрізнялася. Колега, може, не особистий друг, але добрий приятель Лех Валенса - маємо сьогоднішню Польщу. Україна у 91-му році мала стартовий потенціал, ну, сказати, що у десятки разів більше, ніж у Польщі, це дуже скромно сказати"