Цікаву і давню знахідку виявив під час лову устриць британський рибалка біля узбережжя острова Мерсі.

Разом з молюсками він дістав з дна людський череп налічується близько 3000 років, пише BBC.

Експерти вважають, що череп належить чоловікові, який жив в Бронзовому столітті. Причини загибелі поки що залишаються невідомими, однак на потилиці в нього видніється шишка.

Виявлений череп

За словами рибалки Росса Уейя, знахідка трохи налякала його.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

"Коли я витягнув сіть, то серед устриць на мене дивилися дві очниці", — розповідає рибалка.

Фахівці вважають, що ця знахідка неймовірна, так як череп зміг зберегтися через 3000 років. На місці, де знайшли череп, раніше знаходився струмок, але справа в тому, що місцеві жителі того часу завжди були мисливцями-збирачами. Тому експерти намагаються встановити, яким чином знахідка потрапила на дно.

Знайдений череп

Зараз череп відправлено в Лондонський університетський коледж, щоб його вивчили фахівці і устнановили причинно-наслідковий зв'язок.

Тим часом, поки дослідники вивчають незвичайну знахідку, на іншому кінці світу у Перу археологи з Тулейнского університету знайшли масове місце поховання XV століття, де зберігаються сотні останків дітей і лам.

Як вважають дослідники, знайдена гробниця свого роду жертвоприношення після Ель-Ніньо, який обрушився на західне узбережжя Південної Америки.

Жерці доколумбової цивілізації "чиму" закололи понад 140 хлопчиків і дівчаток у віці від п'яти до чотирнадцяти років, щоб, як вони вважали, умилостивити богів.

Характер пошкоджень на останках жертв говорять про те, що у багатьох з них вирізали серця.

Археологи вважають, що на таку буквально величезну жертву чиму підштовхнула низка повеней і штормів, викликаних легендарним Ель-Ніньо.

Знайдені останки дітей

Нагадаємо, британські археологи на місці видобування каменю для будівництва валу Адріана виявили рисунки римских солдат віком 1800 років.

Як повідомляв портал "Знай.uа" експерти засумнівалися в тому, що картина "Спаситель світу" належить пензлю великого італійського художника та вченого Леонардо да Вінчі.

Також "Знай.uа" писав, невідомі увірвалися в одну з церков Дубліна і опоганили там святині і останки.