Шлюб Генріха VII і Єлизавети Йоркської вважається поворотним моментом в британській історії. Цей союз поклав кінець 30-річній Війні Червоної та Білої троянди між Ланкастерами і Йорками і дав початок новому королівського дому. Про це повідомляє Mirror.

Вчені припускають, що саме це різьблене ліжко було встановлено в парадній спальні Вестмінстерського палацу після королівського весілля 18 січня 1486 року. Тут в прямому сенсі була зачата династія, що правила Англією до XVII століття.

Генріх VII і Єлизавета Йоркська

Як відомо, більшість артефактів епохи Тюдорів згоріли в пожежі, влаштованих прихильниками Олівера Кромвеля — досі одним з небагатьох збережених раритетів був фрагмент узголів'я ложа, яке належало Генріху VIII і Ганні Клевській.

Що стосується ліжка Генріха VII, воно вціліло оскільки в 1495 році було відправлено з Вестмінстера в Ланкаширі.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Через багато років невігласи поставили різьблене дубове ліжко в номер для молодят в готелі містечка Честер поблизу Ліверпуля, де простояло цілих 15 років.

Генріх VII — одна з найбільш знакових постатей в британській історії. При всій пильній увазі до його біографії з боку істориків, ніхто не може пояснити, яким чином його ліжко виявилася в звичайному готелі.

Очевидно, господарі готелю вирішили, що ложе трохи зносилося і вирішили викинути його на смітник.

На щастя, раритет врятував торговець антикваріатом, віднісши знахідку до вікторіанської епохи. Помилку виправив реставратор Ян Коулсон, який купив ліжко в 2010 році і виявив, що дерево набагато старше XIX століття, а герби явно вказують на те, що ложе належало особи королівської крові.

Балдахін ліжка триметрової висоти підтримують чотири стовпи, увінчаних різьбленими левами.

Елемент декору королівського ложа.

Головною підказкою досліднику став триптих, в центрі якого — фігури Адама і Єви, що володіють схожістю з ранніми портретами Генріха VII і його дружини Єлизавети Йоркської.

Аж 9 довгих років Коулсон за допомогою експертів збирав докази королівського походження ліжка.

Аналіз ДНК деревини підтвердив її вік. Більш того, на головах були виявлені сліди ультрамарину — пігменту більш цінного, ніж золото, який використовували для прикраси предметів королівського ужитку.

Головним доказом були різьблені зірки, щити, леви і троянди, які асоціюються з королівською владою епохи Тюдорів — династії, засновником якої став Генріх VII.

Коулсон пише: очевидний вік деревини, королевська атрибутика одночасно з відсутністю інших фамільних відзнак і вишуканий дизайн різьблення переконали мене в тому, що це королівське ліжко Генріха VII.

Нагадаємо, засновника англійської Реформації спалили на вогнищі як єретика. При Генріху VIII і Едуардові VI Кранмер провів ряд церковних реформ у дусі протестантизму.

Як повідомляв портал "Знай.uа", король Англії залишив помирати сім'ю Миколи II. Уряд Британії, під тиском короля Георга V, 13 квітня 1917 року, відмовилася надати притулок царю Миколі II і його сім'ї.

Також "Знай.uа" писав, як "чорна" королева Медічі у гонитві за владою влаштувала криваву різанину.