Безліч знайдених артефактів у вигляді останків людських жертвоприношень можуть привести археологів до найбільш дивовижної знахідки - гробниці імператора ацтеків.

Серед нещодавно виявлених в центрі Мехіко артефактів, які знайшли під час розкопок найсвятішого храму ацтеків під час правління наймогутнішого правителя імперії, є багато одягнутий воїн- ягуар, а також юний хлопець, одягнений у стилі ацтекського бога війни і сонячного божества. Біля них знайдено також набір крем'яних ножів, прикрашених перлинами та дорогоцінним камінням. Про це пише видання Reuters.

Ці жертви були принесені жрецями ацтеків понад п'ять століть тому на круглій, ритуальній платформі, яка колись розташовувалась перед храмом, його найбільш ранні історичні письмена описують, як останнє місце відпочинку ацтекських королів.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Ні про жодну з цих знахідок не повідомлялось раніше. Археологи вважають, що ці знахідки лише перші серед наступних, які зможуть привести їх до королівського поховання ацтеків, знайти яке не вдавалось досі, незважаючи на десятилітні розкопки.

"Зараз ми маємо величезні очікування. По мірі того, як ми заглиблюємось, ми вважаємо, що продовжимо знаходити дуже багаті об'єкти!, - сказав головний археолог Леонардо Лопес Луян.

Останки жертвоприношення воїна-ягуара, знайдені у великому прямокутному кам'яному ящику в центрі кругової платформи, викликали особливе хвилювання.

Археологи розкопали лише близько однієї десятої частини вмісту цього ящику, але вже знайшли широке коло артефактів, включаючи метальні списи і різьблений дерев'яний диск на спині кішки, який був емблемою божества-покровителя ацтеків - Уїцілопочтлі, бога війни і сонця.

Було також знайдено багато морських підношень, серед яких велика кількість мушль, яскраво-червона морська зірката корали. Всі ці речі скоріш за все, представляли водний підземний світ, крізь який, як вважалт ацтеки, проходило вночі сонце, перш ніж з'явитись на сход, щоб розпочати новий день.

Рожевий косар – птаха із родини фламінго, також був серед підношень. Для ацтеків ця птаха була в особливій повазі, її пір'я могли прикрашати одяг лише імператора, а сам косар уособлював дух правителя у підземному світі.

Нагадаємо, ацтеки навіть під час розважальних ігор були не проти принести криваву жертву. Це довели археологи, що виявили в центрі Мехіко стародавній храм з майданчиком для гри в м'яч.

Як повідомляв портал Знай.ua, ацтекам приписують магічні і потойбічні здібності, засновані на їхніх кривавих ритуалах.

Також Знай.ua писав, археологи знайшли стародавню карту Всесвіту, як її розуміли ацтеки.