Норвезькі археологи виявили дерев'яне судно епохи вікінгів (700-1100 роки до нашої ери) в заповіднику Бюрре, відомому як найбільші збори королівських поховань в Північній Європі. Вони повідомили, що довжина корабля досягає 15 метрів. Рівень збереження знахідки поки невідомий. З судна вийнятий грунт, воно знаходиться в порожньому просторі.

Про сенсаційну знахідку повідомив Ула Эльвестуэн, Міністр клімату та навколишнього середовища Норвегії. Він зазначив, що цей день дійсно стане історичним, а також нагадав, що на території Європи раніше було знайдено 15 кораблів епохи вікінгів, а на території Норвегії – 7, 3 з яких знаходяться в Вестфоллі. Крім того, Ула розповів, що перед тим, як починати розкопки, потрібно отримати дозвіл Культурно-історичного музею в Осло і норвезької Державної служби охорони пам'яток.

Вчені припустили, що знахідка може бути кораблем мертвих. Відомо, що вікінги використовували кам'яні або дерев'яні човни для поховання воєначальників, щоб висловити особливу шану. Вони заповнювали суду хатнім начинням, тушами коней, волів і всім необхідним для загробного життя.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

За станом на сьогодні, частково або повністю збереглося лише 10 кораблів вікінгів. Деякі з них зберігаються в музеях Скандинавії. Останні суду були виявлені в 2016 і 2018 роках. У 2016 році археологи розкопали корабель на північному сході Норвегії. А через два роки, знайшли ще одий човен, довжина якого становить близько 20 метрів.

Цікавим фактом є те, що першими почали використовувати корабель або човен у поховальному обряді зовсім не вікінги. Але саме їхній варіант похоронного ритуалу з усіма подробицями дійшов до сучасності завдяки арабському мандрівнику і письменнику першої половини Х століття Ібн-Фадлану.

Нагадаємо, при проведенні археологічних розкопок в Данії були виявлені останки кішок часів вікінгів

Як повідомляв портал "Знай.uа" британський археолог-любитель Стів Томлінсон, який проводив дослідження гирла річки виявив унікальну реліквію, що належить древнім вікінгам

Як повідомлялося, археологам подарували унікальні артефакти з шведського озера Відостерн, включаючи меч вікінгів віком 1500 років і брошка III століття