26 березня 1929 року на екрани СРСР вийшов фільм Олександра Довженка "Арсенал".

З-поміж трьох фільмів німої трилогії Довженка найскладніший за формою "Арсенал" прославив його в масштабах не тільки Радянського Союзу, а й Західної Європи та Північної Америки. Національна рада американських кінокритиків відзначила "Арсенал" серед п'яти найкращих стрічок 1929 року, поряд зі "Страстями Жанни Д'арк" Карла-Теодора Дрейєра.

Фільм "Арсенал" - про придушення військами Центральної Ради більшовицького повстання на київському заводі "Арсенал". Фільм зняли на Одеській кінофабриці ВУФКУ камерою кінооператора Данила Демуцького в оригінальних декораціях Володимира Мюллера.

Досконала операторська робота та оригінальна драматургія зробили його чи не найважливішим твором українського кіно. Серед інших картин Довженка ця – одна з найбагатших на кінематографічні знахідки: психологічні паузи, роботу з непрофесійними акторами, провокаційні моменти.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Третя" платіжка за газ: що потрібно терміново зробити споживачам Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

У трактуванні подій фільм виявився неоднозначним. Одні вважали його поступкою владі, яка не припиняла звинувачувати Довженка в націоналізмі. Інші вважали картину непрямим закидом націоналістам у тому, що вони втратили Україну. Адже сам Довженко був свідком боїв за взяття столиці різними військами.

Історик Володимир Верстюк так сказав про фільм Довженка: "Як учений я скажу, що та версія історичного минулого, яку ми бачили у фільмі "Арсенал", це, певною мірою, пародія на життя. І я сказав би, що – гіркий пасквіль. Може, в Довженка були якісь свої причини так фільмувати. Нехай до тих причин докопуються люди, що вивчають його життя і творчість. Але ж показане на екрані абсолютно не схоже на те, що було в житті".

Мистецтвознавець Дмитро Горбачов також вважає, що фільм "Арсенал" – пародія на тогочасні події: "Шевченко теж до козацтва ставився критично, міг висміяти… Тому що козаки програли, вони не втримали Україну на рівні. Це дає привід для висміювання, для пародіювання. Саме це робить Довженко і зі своїми колишніми колеґами з націоналістичного табору, але, водночас робить дотепно, яскраво, смішно, дошкульно. Таким чином, він дає повноцінну мистецьку продукцію. Дивитися все це надзвичайно цікаво".

Додамо, що фільм "Арсенал" вийшов на екрани Києва 25 лютого 1929 року, а на московські – 26 березня того ж року. "Арсенал" отримав схвальні відгуки у США та був запущений в західноєвропейський кінопрокат, але у скороченій на 150 метрів версії.

Нагадаємо, Олександр Довженко народився 1894 року в місті Сосниця Чернігівської губернії в селянській сім'ї.

1911 - вступив до Глухівського учительського інституту. В армію його не взяли через слабке серце.

Навесні 1917 року одружився з Варварою Криловою, з якою познайомився в учительському хорі.

1926 року - почав роботу на Одеській кінофабриці.

Перший самостійний фільм - "Сумка дипкур'єра" зняв в 1927 році. Далі - "Звенигора", 1928 рік, "Арсенал" 1929-го, "Земля" 1930-го, "Іван" 1932 року.

Через звинувачення двох останніх картин в націоналізмі перейшов на "Мосфільм". Зняв у 1935 році "Аероград".

Повернувся до Києва, очолив тут кіностудію, завершив 1940 року стрічку "Щорс".

Після критики кіноповісті "Україна в огні" на політбюро ЦК ВКП(б) - негласна заборона повертатися в Україну. 1951 - почав викладати режисуру в московському ВДІКу.

25 листопада 1956 року помер від інфаркту у своїй московській квартирі.