Група китайських археологів, яка проводила розкопки в східному китайському місті Шансін, біля китайського міста Чанчжоу, відкопала глечик наповнений найдавнішим делікатесом – курячими яйцями. Як припустили дослідники, вік знахідки складає приблизно 2500 років.

Яйця були виявлені археологами з Нанкінського археологічного інституту і музею Ліянь. Очікується, що вони пройдуть подальші лабораторні випробування. Про це повідомляє Daily Mail.

Глечик був знайдений в ході розкопок комплексу з 38 гробниць. Всього в комплексі гробниць шість шарів, і яйця були виявлені в камері на другому, найнижчому рівні.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

За оцінками експертів, були виявлені близько 20 яєць, а їх шкаралупа придбала зеленувато-синій колір. Від деяких яєць залишилися тільки шкарлупки, інші зберегли свою форму. Яйця перебували в усипальниці одного з членів знатної родини.

Крім яєць, експерти виявили кілька фарфорових чашок, горщиків, тарілок та іншого посуду в одній і тій же гробниці недалеко від міста Нанкін, однієї з древніх столиць Китаю.

Вважається, що власник гробниці є важливою фігурою в сім'ї, так як в ній було знайдено повний набір кухонного приладдя і столового посуду.

Експерти вважають, що члени сім'ї власника гробниці не хотіли б, щоб він або вона голодували в загробному житті, тому вони поховали велику кількість контейнерів, багато їжі та кухонного приладдя.

До речі, стародавні китайці їли яйця, зварені в дитячій сечі, їх називали незайманими. Правда, так робили тільки в деяких регіонах країни, наприклад, в Донгянзі. Прийнято це було серед малозабезпечених верств населення, коли потрібно зберегти яйця на більш довгий термін. У більшості регіонів яйця варили у чаї, але тільки не в Донгянзі.

У 2008 році "незаймані яйця" були визнані нематеріальною культурною спадщиною за класифікацією ЮНЕСКО - тепер цей делікатес точно ніколи не зникне.

Нагадаємо, у гробниці імператора знайшли втрачені правила найдавнішої гри. Розкопки гробниці почалися в 2011 році, і на сьогоднішній день виявлено більше 10 000 артефактів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 2100-річна мумія леді Дай збереглася майже в первісному вигляді.

Також "Знай.uа" писав, як стародавні китайські математики допомогли імператору впоратися з напруженим графіком. Згідно з легендою, за 15 ночей імператор повинен був провести ніч зі 121 жінкою його гарему.