Археологи, що проводили масштабне дослідження прадавньої аметистовой шахти у Ваді-ель-Худі, де єгиптяни добували дорогоцінний камінь, знайшли понад 100 старовинних написів, висічених на скелях, колонах і кам'яних плитах.

Як відзначають вчені їх вік близько 4000 років, а одна з написів згадує Понтія Пілата - римського правителя Іудеї, який, згідно Біблії, очолював суд над Ісусом Христом. Вік цього тексту становить близько 2000 років. Про відкриття розповідає Live Science.

За словами дослідників, велика частина виявлених написів і артефактів зараз проходить аналіз в лабораторіях. Але вже відомо, що найдавніші написи датується періодом Середнього царства, 4000 років тому, велику кількість черепків з текстами належать періоду римського панування, близько I століття до н. е.

Примітно, що рудник в Ваді ель-Худі в минулому був досліджений іншими вченими. Однак вони провели мало розкопок. Нове дослідження показало, що це місце буквально насичене різноманітними написами.

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Знахідка була зроблена на місці стародавнього рудника, в якому єгиптяни добували аметист. Цей самоцвіт дуже цінувався фараонами.

Аметист став широко популярний в Єгипті в період Середнього царства, коли фараони Єгипту дізналися, що Ваді-ель-Худі є хорошим джерелом матеріалу.

"Як тільки фараони знайшли аметист, вони наче збожеволіли, щоб отримати його", - сказала Кейт Ліска, директор експедиції.

У часи Середнього царства вони перетворювали його на прикраси і роздавали його еліті і своїм принцесам.

Археологи використовують 3D-моделювання, візуалізацію і фотограмметрію, щоб знайти нові тексти. Їх розшифровка допоможе розгадати численні таємниці рудника. Наприклад, досі не знайдено людських останків.

Команда сподівається, що написи, поряд з іншими відкриттями, зробленими під час розкопок, проллють світло на багато таємниць, що оточують Ваді-ель-Худі.

Аметистова шахта поки таїть у собі безліч загадок. Так, неясно, чи були її працівники рабами або вільними людьми. На користь останнього свідчить відсутність поховань, тобто тіла працівників повертали в долину Нілу для похоронних обрядів.

У деяких написах говориться, що шахтарі пишалися своєю роботою, що говорить про те, що вони могли бути там з власної волі.

Також стало відомо, що на шахті були солдати. Поки неясно, ким вони були: охоронцями або наглядачами.

Ще одна загадка: як давньоєгипетська влада забезпечувала велику кількість робочих водою? Найближчий колодязь знаходиться у трьох кілометрах від Ваді-ель-Худі, а до Нілу звідти зовсім близько 30 км.

Вважається, що на руднику одночасно працювало від 1000 до 1500 чоловік.

Також під час розкопок команда виявила загадкову 3400-річну стелу, написану на ім'я високопоставленого чиновника Usersatet, який був намісником Куша, області на південь від Єгипту.

Це відноситься до часу, коли в Ваді-ель-Худі не вівся видобуток корисних копалин, і місце було закинуто. У зв'язку з цим у археологів виникає питання, чому хтось спробував потягти стелу на 18,6 км в східну пустелю і залишити її в Ваді-ель-Худі.

Нагадаємо, одна з головних загадок людства – єгипетський Сфінкс, або Великий Сфінкс Гізи. Археологи досі ламають голову над тим, хто наказав звести Сфінкса.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Єгипті виявили невідому статую. Біля статуї знаходиться тіло лева і людська голова.

Також "Знай.uа" писав, нова знахідка археологів розповіла багато цікавого про стародавніх єгиптян.