Сьогодні світ святкує День народження Coca-Cola. У далекому 1886 році, 29 березня, аптекар Джон Пембертон, з американського міста Атланта, приготував незвичайний напій з екстрактом листя коки.

Так фармацевт намагався знайти засіб від головного болю. З цією метою він зварив незвичайний сироп карамельного кольору. В рецептуру напою входили відвар листя коки, цукор і кофеїн. Тому за своєю дією напій вийшов досить стимулюючим.

Американець, крім екстракту листя коки, використовував ще вино і горіхи коли і назвав свій напій "Кока, французьке вино Пембертона".

Звісно, в сучасному світі, пити кока-колу такою, якою її створив Пембертон не безпечно та й протизаконно.

Популярні новини зараз
Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Централізованого опалення може більше не бути: людей шокували заявою
Показати ще

Пляшка містила близько 100 міліграм кокаїну. В ті часи, напій став популярним як засіб від головного болю та для підняття загального тонусу.

Але незабаром в Атланті обмежили продаж алкоголю і Пембертон змушений був вино замінити цукровим сиропом.

Пізніше аптекар запатентував Колу як лікарський засіб від будь-яких нервових розладів".

Так, після стаканчика такої Коли нервові розлади дійсно не загрожували. Фармацевт стверджував, що він лікує також хвороби травлення, головний біль і навіть порушення потенції. Тому напій розходився з прилавків аптек, як гарячі пиріжки.

Перші порції сиропу стали продаватися через аптеку "Джейкобс" за 5 центів за склянку. Пізніше у напій почали додавати газовану воду.

Приблизно в той же час напій отримав назву "Кока-Кола". Назву і оригінальний шрифт придумав Френк Робінсон – друг і партнер Джона Пембертона.

Після смерті Пембертона процвітаючий бізнесмен Аза Кендлер придбав рецепт "Кока-Коли" у його вдови за 2300 доларів.

А далі Кендлер помістив напій у металевий посуд, в якій і зварив його разом з власними запатентованими "Бальзамом з крові рослин".

Десять наступних років "Кока-Кола" зміцнювалася в назві "лікувального напою".

З кінця 1890-х в Америці почали поширюватися антикокаїнові настрої. 31 січня 1893 року товарний знак Кока-Кола був офіційно зареєстрований в США.

У 1902 році, Калеб Бредхем організував компанію Пепсі-Кола Компані. І ось вже більше століття Кока-Кола і Пепсі-Кола ведуть боротьбу за звання найпопулярнішого напою у світі.

У 1903 році виробник кока-коли свіже листя коки замінив на "вичавлювання", вони не містили кокаїну.

Зараз напій продається більш ніж в 200 країнах світу. Компанія "Кока-кола" також володіє торговими марками і виробляє цілий ряд інших напоїв.

До речі, точний рецепт Coca-Cola - комерційна таємниця. Формула зберігається в центральному сховищі банку SunTrust Bank в Атланті. Нібито тільки двоє працівників компанії мають доступ до рецепту.

Нагадаємо, як львів'яни першу у світі гасову лампу винайшли.

Як повідомляв портал "Знай.uа", якихось сто років тому чіпси можна було побачити лише на столах дорогих ресторанів, і дозволити дороге блюдо міг собі далеко не кожен.

Також "Знай.uа" писав, як індіанці вперше нагодували європейців попкорном і підсадили на хрустку кукурудзу весь світ.