Унікальні документи українських повстанців – учасників національно-визвольного руху ОУН-УПА, вдалося знайти жителю села Ягільниця Чортківського району Тернопільської області.

Чоловік виявив незвичайну схованку з унікальним архівом рукописних документів та друкованої продукції УПА у старому вулику. Деталі розповів директор Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. Олександра Барвінського, відомий галицький краєзнавець Роман Пахолок. Про це повідомляє Укрінформ.

Так за словами краєзнавця, архів виявив колишній фельдшер-пенсіонер Микола Рибчак.

"У цього чоловіка роками була пасіка, ще з дідівських часів. І на старість, коли вже стало важко займатися бджільництвом, пан Микола вирішив старі, мало не трухляві вулики, які своє вже відслужили, просто порубати на дрова й спалити у печі. І коли він почав розбирати одну із таких дерев’яних хатинок, що десятиліттями служила бджолам прихистком і місцем накопичення меду, він раптом розгледів між дошками згорток. А потім – ще один пакунок, і ще… ", - розповідає історик.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Як розповідає пан Пахолок, коли пасічник став розгортати пакунки, то побачив стоси акуратно складених листків.

Одні були просто старими листками та газетами, а інші були набагато важливіше. Також додає, що це різнопланові джерела.

"Коли вже почав уважно переглядати ці документи, то зрозумів що то не просто архів УПА, архів повстанців, а документи бандерівців, де вони це слово пишуть з великої букви, матеріали служби безпеки ОУН-УПА. Документи датовані 1944-1945 роками. Всього вдалося, фрагментарно чи цілісно, відновити 240 знайдених листків, понад 50 повстанських журналів, пропагандистських брошур підрозділів ОУН-УПА", - каже Роман Пахолок.

Роман Іванович показує кілька томів із прозорими файлами. У них вкладені старі, пожовклі листки і поруч – аркуші із видрукованими на комп’ютері текстівками. Все це – архів Української повстанської армії із поясненнями до кожного документу.

Як зазначає історик, документи дивом вдалося врятувати. Оскільки з плином часу папір почав розпадатися і найменший дотик міг знищити важливий документ назавжди.

Всі ці збережені документи просякнуті духом патріотизму. Кожен листок – це цілий пласт людських переживань, емоцій, трагедій, перемог і зрад. Зміст демонструє, яке глибоке переконання у своїй правоті мали ці люди.

За словами Романа Пахолка, нині на завершальному етапі підготовка до видання книги, куди увійдуть копії архівних матеріалів, знайдених у вулику, а поруч – опис того, про що йшлося на пожовклих, сточених часом сторінках історії повстанської боротьби мешканців цього куточку України.

Нагадаємо, у лісі знайшли архів повстанської армії. Серед документів знайшли унікальний шарж головнокомандувача УПА Романа Шухевича.

Як повідомляв портал "Знай.uа", помічниця Шухевича відгукнулася до українців після років мовчання.

Також "Знай.uа" писав, документи з підпільних друкарень націоналістів показали українцям.