Археологи з університету Тель-Авіва і Управління стародавностей Ізраїлю виявили в Єрусалимі вражаючу знахідку. Під час розкопок вони знайшли єгипетського бога добра, який являє собою уламок глиняної посудини з зображенням людського обличчя.

Цю інформацію повідомляє The Jerusalem Post.

Відомо, що унікальний осколок знайшли в купі сміття V-IV ст. до нашої ери серед уламків посуду "перського періоду". За словами археологів, на фрагменті кераміки можна розгледіти два широко розкритих ока, одне вухо, ніс і куточок рота.

Знахідку археологи впізнали відразу. Це Біс - давньоєгипетське божество, охоронець домашнього вогнища, сім'ї та вагітних, матерів та дітей. З часом його стали почитати як покровителя добрих справ. Це божество було присутнє у кожному будинку, в основному в вигляді невеликих особистих речей і амулетів.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр
Показати ще

Хоча образ Бога змінювався протягом багатьох століть, основні риси залишалися незмінними. Зображення цього божества, вперше знайденого в Єрусалимі, може бути доказом успішних дій єврейських лідерів: з середини V століття до н. е. населення Єрусалиму почало активно збільшуватися, у тому числі представниками різних народів і різних вірувань.

Нагадаємо, в Єгипті знайшли ще далеко не всі стародавні загадки, які залишила історія. Так, археологи під час розкопок руїн Ком Омбо поблизу Асуана виявили стародавній порт. За словами вчених, його використовували для перевезення каміння на будівництво храмів і пірамід. Про це стало відомо завдяки повідомленням американських і європейських наукових видань.

За словами журналістів, порт вдалося виявити археологічній експедиції при розкопках руїн Ком Омбо поблизу Асуана. У свою чергу секретар Вищої ради з питань старожитностей Єгипту Мустафа Вазірі повідомив, що порт простягається більш ніж на 100 метрів і знаходиться на відстані 200 метрів від великого кар'єру.

Як повідомляв Знай.uа, археологи розкопали неймовірний палац в Єгипті: належав превеликому правителю.

Також Знай.uа писав, археологи виявили таємний палац видатного правителя всіх часів: золотий батон і поруч не лежав.