Однією з найбільш х незвичайних і химерних характеристики статуй Стародавнього Єгипту є те, що у більшості з них, а тому числі і у Великого Сфінкса, який стоїть на плато Гізи біля Великих пірамід, відсутні носи.

До недавнього часу багато дослідників не надавали цьому особливого значення, навіть авторитетні історики та археологи. Вони пояснювали це тим, що статуї неймовірно давні, і вони просто не могли ідеально зберегтися до нашого часу.

Вибірковий характер пошкодження подібного типу і частота, з якою зустрічаються безносі давньоєгипетські скульптури зацікавили Едварда Блайберга. Вчений з Бруклінського музею задумався над тим, що даний феномен може мати цікаве пояснення. Він провів дослідження і з'ясував, що руйнування статуй було навмисним актом вандалізму з боку розкрадачів старожитностей.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Розгадка цієї таємниці криється в повір'я єгиптян, згідно з яким скульптури та інші твори мистецтва – це своєрідні портали в загробний світ. Саме через них духи померлих можуть проникати в наш світ і покарати кожного, хто зазіхне на скарби фараонів. Якщо пошкодити статуї якусь частину тіла, то дух нібито теж її позбудеться і надалі не зможе нікому нашкодити.

Розкрадачі гробниць ламали статуям носи, намагаючись зробити так, щоб вихідці з того світу не могли дихати і перебувати у світі живих. Дуже шкода, що такий забобон зіпсував безліч безцінних старовинних артефактів.

Нагадаємо, у гробниці імператора знайшли втрачені правила найдавнішої гри. Розкопки гробниці почалися в 2011 році, і на сьогоднішній день виявлено більше 10 000 артефактів

Як повідомляв портал "Знай.uа", 2100-річна мумія леді Дай збереглася майже в первісному вигляді. На 12-ти метровій глибині знаходилася гробниця у вигляді перевернутої піраміди

Читайте також: унікальна у своєму роді статуетка розкрила таємницю невідомої цивілізації