Про ізраїльське розвідувальне відомство ходять легенди, а якість виконуваних ним операцій викликає повагу навіть у ворогів.

Політична розвідка Ізраїлю "Моссад" займає провідне місце в ієрархії спеціальних відомств країни і підпорядковується прем'єр-міністру.

"Моссад" був створений 1 квітня 1951 рокуна базі однойменної підпільної організації, яка займалася вивезенням євреїв в Палестину під час Другої світової війни. На сьогоднішній день ця спецслужба входить в п'ятірку найкращих у світі.

На емблемі організації зображено менор, який є гербом Ізраїлю, і девіз: "При недостатній опіці падає народ, а при численності ж радників благоденствує". Разом з цим, до недавнього часу девізом "Моссад" був інший вірш із тієї ж книги: "Тому обдуманно веди війну твою".

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Важливою умовою гарантії успіху операцій Моссаду завждим була глибока конспірація. Тому інформація про цю спецслужбу та її роботу з'являється, як правило, через багато років після подій.

На першому офісі "Моссад" висіла табличка, яка ні до чого не зобов'язувала: "Консультаційні послуги". Співробітники з одного кабінету поняття не мали, чим займаються люди за стіною. При цьому спецслужбі вдавалося проводити злагоджені операції при мінімумі штату.

Про існування Моссаду світ дізнався лише через 30 років після його утворення, а імена директорів відомства стали відомі тільки в 90-і роки. До цього часу будь-який витік інформації припиняли на корені.

"Моссад" створив свій оперативний простір, розпустивши свої агентурні "мережі" по всьому світу. Головне завдання політичної розвідки - добування розвідувальних даних, їх узагальнення та аналіз. Самостійних дій політичного характеру Моссад не робить. Вся зібрана інформація після обробки надходить політичному керівництву Ізраїлю, яке на основі отриманих даних приймає відповідні рішення.

Основний принцип роботи - спочатку дізнатися про ворога якомога більше, а потім застосувати силу. Дії Моссаду мають точковий, локальний характер.

Однією з найгучніших операцій, проведених "Моссадом" стала операція «Ізотоп-1», здійснена 8 травня 1972 року.

На борт Боїнгу-707, який виконував рейс Брюссель - Відень - Тель-Авів, за фальшивими паспортами пройшли чотири терористи - двоє чоловіків і дві жінки. Як тільки літак набрав висоту, ватажок групи Абу Сейна увірвався в кабіну пілота і оголосив про захоплення. Викрадачі висунули вимоги: посадка літака на ізраїльській території, звільнення протягом доби 315 палестинців, мільйон доларів і безперешкодний виліт. Переговори з терористами вів начальник військової розвідки Аарон Ярів: штаб відразу зайняв позицію поступок.
Екстремістам надали їжу, можливість в будь-який момент спілкуватися з керівниками штабу. В ході переговорного процесу вдалося умовити бойовиків допустити до заручників співробітників Червоного хреста і команду техніків для лагодження літака.

Під виглядом "ремонтників", переодягнувшись у спецформу, в бій вирушила група захоплення. Керував захопленням Ехуд Барак, який згодом став начальником Генштабу, а потім і прем'єр-міністром. Одного з ватажків банди знищив майор Дані Ятом, який через кілька років став начальником "Моссаду". Лейтенант Узі Даян, майбутній заступник начальника Генштабу, а після - глава Ради оборони, зробив неможливе - вийняв з рук жінки-терористки гранату. Лейтенант Беньямін Нетаньяху, незабаром - прем'єр-міністр Ізраїлю, був важко поранений під час перестрілки.

Ватажок групи Абу-Санайн спробував сховатися в туалеті. Однак, один із групи спецназу, Мордехай Рахама, встиг вибити двері і розстріляти терориста в упор.

На всю операцію у групи захоплення пішло 90 секунд.

А найбільшою операцією Моссаду стало фактичне знищення терористичної радикального угруповання "Чорний вересень", члени якої у вересні 1972 захопили олімпійську збірну Ізраїлю. Керівництво Ізраїлю і "Моссад" прийняли рішення фізично знищити всіх, хто був причетний до теракту.

Операція отримала назву «Гнів Божий». Санкції на знищення кожного підозрюваного підписувала сама Голда Меїр, в операції брав особисту участь майбутній прем'єр-міністр Ізраїлю Ехуд Барак. За шість років терористична організація була повністю знищена. Для ліквідації був застосований весь арсенал засобів - від вибухових пристроїв, вмонтованих в телефонну трубку, до захоплень і розстрілу на місці.
Бійці Моссада підняли на вуха всю Європу і Середню Азію, але від розправи ніхто не втік.

Нагадаємо, Моссад здійснив безпрецедентну операцію - захоплення секретного ядерного архіву Ірану.

Як повідомляв портал Знай.ua, долару виповнився 241 рік