Група підводних археологів з Оксфордського університету виявила на дні озера Тітікака в Болівії скарби таємничої цивілізації.

Задовго до того, як інки захопили землі, які простягаються від сучасної Колумбії до Чилі, тут процвітало стародавнє суспільство. Мова йде про цивілізацію Тіуанако, яка, згідно з деякими даними, близько 1500 років тому заснувала першу велику державу в Андах. Вона процвітала приблизно 500 років – у період між 500 і 1100 роками нашої ери.

Фахівці повідомили про приголомшливу знахідку, яка дозволила наблизитися до розгадки таємничої цивілізації. На дні озера виявили релігійний центр, в якому робили підношення божествам. Серед знахідок – артефакти, створені із золота, а також дорогоцінні раковини.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

На глибині 5-7 метрів археологи знайшли конструкцію площею 8 квадратних метрів. В ній знаходилися золоті прикраси, 13 курилень у формі пуми, поліровані камені, листя з золота і кістки домашніх лам, а також медальйон із зображенням сонцеликого божества, якому поклонялися представники Тіуанако.

На рифі Хоа також виявили 2 стратиграфічні шари, розділені 30-сантиметровим шаром осаду. У верхньому зберігалися артефакти, створені інками, в нижньому – металеві артефакти і раковини, оброблені в Тіуанако.

Вчені вважають, що в ритуальних підношеннях брали участь представники вищого стану цивілізації. Доказом цього стали артефакти, створені з матеріалів, які високо цінувалися в Андах. Це золото і раковини колючих устриць, привезені з еквадорського узбережжя, яке розташоване в 2000 кілометрів від озера.

Певно, представники місцевої еліти навмисно занурювали настільки цінні предмети у воду. Фахівці вважають дослідження, яке складалося з трьох систематичних розкопок, дійсно вражаючим. Знахідки говорять про різноманітність матеріалів, які представники Тіуанако вважали гідними богів.

Читайте також: унікальна у своєму роді статуетка розкрила таємницю невідомої цивілізації

Нагадаємо, в гробниці імператора знайшли втрачені правила найдавнішої гри

Портал "Знай.uа" розповідав про безносих давньоєгипетських статуй і про те, чому вихідців з того світу позбавили дихання