3 квітня 1933 року у Херсоні український хірург Юрій Вороний вперше у світі виконав клінічну пересадку нирки. Він пересадив 26-річній жінці орган 60-річного померлого чоловіка.

український хірург Юрій Вороний
український хірург Юрій Вороний

Хірурги у різних країнах світу почали проводити експерименти по пересадці нирки ще на самому початку 20 століття - набагато раніше, ніж по трансплантації інших органів. Перші експерименти таких операцій проводилися над тваринами і виконувалися вченими різних країн, але були безуспішними.

Вперше у світі трансплантацію нирки від людини людині здійснив завідувач хірургічним відділенням Херсонської міської лікарні Юрій Вороний. Успішна операція пройшла 3 квітня 86 роуів тому.

В цей день в хірургічне відділення лікарні Херсона доставили ​​в напівпритомному стані 26-річну жінку з усіма симптомами сулемового отруєння.У той же час в лікарню був доставлений 60-річний чоловік з переломом основи черепа. Потерпілий помер в приймальному покої. Вороний прийняв рішення використати нирку померлого чоловіка заради порятунку життя тяжкохворої молодої жінки. Операція почалася через шість годин після смерті потерпілого.
операція по пересадці нирки
операція по пересадці нирки
Нирка була трансплантована, як тимчасовий захід на період гострої ниркової недостатності. Пересаджений орган включився в кровотік і почав функціонувати. Однак, на жаль, хвора, проживши з чужою ниркою більше двох діб, померла.

Проте, значення цієї операції важко переоцінити. Ця операція стала першою у світі трансплантацією нирки від людини людині. Юрій Вороний довів на практиці, що живій людині можна пересаджувати в клінічних умовах не лише фрагменти тканин, а й цілі трупні органи, а також спростував теорію про так звану "трупну отруту", яка в ті роки широко побутувала серед медиків.

Так почався новий етап в розвитку світової клінічної трансплантології.

Юрій Вороний засновник трансплантології
Юрій Вороний засновник трансплантології

Надалі Вороний провів ще кілька таких операцій, але всі вони мали той же результат. Відсутність знань імунології загальмувало розвиток трансплантології на 30 років, проте операції хірурга довели принципову можливість пересадки трупного органу живій людині.

На сьогоднішній день подібні операції проводяться в плановому порядку в багатьох клініках світу.