3 квітня 46 роки тому інженер компанії Motorola, син український емігрантів Мартін Купер, подзвонив в офіс конкуруючої фірми з першого мобільного телефону, який важив майже кілограм.

Цей день вважається днем народження мобільного телефону. З тих самих пір людство почало жити інакше.

Сьогодні мобільний телефон став не просто пристроєм зв'язку - у нього тепер маса функцій: вихід в інтернет, спілкування в соціальних мережах, обмін повідомленнями, фото, аудіо та відеоматеріалами, користування електронною поштою, можливість здійснення фото-і відеозйомки, навігація, ігрові можливості, вбудований калькулятор, ліхтарик, календар, годинник, будильник, секундомір, диктофон, радіоприймач, відеоплеєр, сканер штрих-кодів.

Однак півстоліття назад ніхто не міг і подумати, що все це буде поєднано в одному апараті, який поміщається в кишені, а основна первісна функція телефону- голосовий зв'язок - стане лише однією з багатьох, причім не завжди головною.
Сьогодні "мобільник" - це, фактично, міні-комп'ютер, який міцно увійшов в повсякденне життя людей.
Коли в 19 столітті з'явився телефонний апарат - це було чимось з області фантастики. Однак, підводні човни, літаки, ракети і освоєння космосу також до певного моменту ставилися до розряду фантастики або казок. Плоди багатої уяви, реалізовані в літературній творчості, часто ставали двигуном для вчених, дослідників і винахідників.
У 1910 році американський журналіст передбачив появу телефонного апарату, який не буде постійно прив'язаний до бази, тобто мова йшла про мобільний телефон.

Цю ідею в перші повоєнні роки підхопила компанія AT & T і її дослідний центр Bell Laboratories. Одночасно йшли роботи над створенням апарату стільникового зв'язку і в компанії Motorola.
Знакова подія, що стало згодом Днем народження мобільного телефону, сталася 3 квітня 1973 року. В той день інженер компанії Motorola Мартін Купер зробив перший дзвінок по мобільному телефону Motorola DynaTAC 8000Х знайомому в конкуруючу компанію Bell Laboratories, уточнивши відразу, що розмовляє по мобільному телефону.
Мартін Купер
Це була перша мобільна телефонна розмова. Вона увійшла в історію. Диво-пристрій негайно захотіли побачити в Білому домі, кажуть, президент Рейган був зачарований ним.
Мартін Купер працював в сфері телефонії та розробки апарату мобільного зв'язку вже давно, починаючи зі створення мобільних телефонних апаратів для автомобілів. Подібні агрегати важили близько 13-14 кг. Тому новий апарат Купера, який важив трохи менше 900 грам, був справжнім технологічним проривом.

Якщо сьогодні сказати комусь з молодих людей, що стільниковий телефон важив майже кілограм, з довжиною корпусу близько 22 сантиметрів, а також шириною близько 4 см і товщиною близько 12 см - не кожен повірить в таке "чудо". А тоді, в 1973 році - це було справжнім дивом. І на такі дрібниці, як 30- хвилинний час роботи акумулятора і 10-годинна зарядка пристроя ніхто не звертав уваги.

Подальші події розвивалися вже значно швидше. Дослідні зразки мобільного телефону перетворилися в комерційні та вийшли на ринок, користуючись успіхом, незважаючи на величезну ціну, що становила понад 3500 доларів за апарат.
Крім компанії Motorola до розробки мобільних телефонів і їх подальшого розвитку почали підключатися все нові виробники, брендові імена яких сьогодні знає кожен житель планети. На цьому терені залишили помітний внесок такі компанії, як Nokia, Siemens, Philips, Sony, Ericsson, Benefon, Sharp, Samsung, LG, Apple інші.

Мартін Купер

Розвиток технологій неухильно зменшував розміри мобільних телефонів, збільшував ємності і продуктивності їх акумуляторів, а пізніше і процесорів. Стільникові телефони отримали різні варіанти форм: моноблок, з фліпом, розкладачка, слайдер, бічний слайдер, смартфон та інші.

Сьогодні мобільні телефони ввійшли в ужиток до такої міри, що вже окремою темою обговорень і досліджень є їхній негативний вплив на здоров'я людини, а також його безпека в певних умовах.
До слова, на батьківщині батьків Мартіна Купера - Україні, мобільний зв'язок з'явився лише у 1993 році: 1 липня тодішній президент Леонід Кравчук поспілкувався з послом держави в Німеччині.
Дивіться: як змінилися телефони за останні 20 років