4 квітня талановитій співачці українського походження Квітці Цісик мало виповнитися 66 років.

Ті, хто вперше чув голос Квітки, був вражений, заскочений зненацька, приголомшений. Цьому проникливому чару піддавалися всі. Її голос брав слухачів у полон одразу і назавжди – він був неповторний і незабутній – поєднання сили, ніжності та щирості.

Пропонуємо пригадати, яким було життя виконавиці, що мріяла про Україну.

Батьки Квітки Цісик познайомилися під час Другої світової війни, а 18 липня 1944 року у лемківській Криниці Володимир Цісик побрався з Іванною Лев. Цісики виїхали зі Львова у 1944 році. Мешкали спочатку в німецькому Байройті, з 1949 – у США.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

1952 році Володимир став співорганізатором й викладачем в Українському музичному інституті у Нью-Йорку, а Іванна влаштувалася до банку. 15 березня 1955 року Іванна та Володимир Цісики отримали громадянство США.

Дитячі й юнацькі роки Квітки Цісик проходили за звичними для української емігрантської родини школярсько-вишкільними заняттями. Батьки Квітки плекали зв'язок доньки з батьківщиною та українським людом, навчали традиціям та українській мові.

Цісик була не лише талановитою співачкою, але й художницею. Вона власноруч розмалювала свої рукавички, зобразивши на них улюблені квіти та свою мрію – птаха, який літає над Україною.

Коли Квітці було 17 помер батько. Через нестачу грошей молода оперна співачка звернула у світ джинґлу. Певний час вона виступала в клубах Нью-Йорку та не втомлювалась надавати свої записи продюсерам і рекламним агенціям для прослуховування.

На початку 80-х на підпільних платівках з’явилися пісні української співачки з Америки.

Квітка обожнювала прості польові квіти: маки, волошки, ромашки. На одному з дисків, вона навіть сфотографована з букетом червоних маків.

Ще одним великим захопленням співачки були коні.

Квітка Цісик побувала на батьківщині лише раз у житті – 1983 року. Проте вона все життя мріяла проїхати з концертним туром вже незалежною Україною.

Квітка мала незвичайні чобітки з орнаментом, які зараз зберігаються у Львівському музично-меморіальному музею Соломії Крушельницької. Орнамент містить кольори українського прапора, тому для Квітки ця пара була особливо дорогою.

Квітка Цісик не дожила 5 днів до свого 45-річчя, померла від раку грудей. Страшна хвороба стала справжнім фатумом для сім’ї Цісиків: 1994 року відійшла у засвіти Квітки мати Іванна, а в 2003 році – сестра, талановита піаністка Марія.

В пам’ять про Квітку в США засновано фонд підтримки музично обдарованих дітей у Rudolph Steiner School, а в пам’ять про Марію – фонд "Адже життя прекрасне", що акумулює кошти на закупівлю мамографічного обладнання для України.

Нагадаємо, 101 рік тому народився геніальний майстер слова, Олесь Гончар.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 3 квітня 1933 року в Херсоні український хірург Юрій Вороний вперше у світі виконав клінічну пересадку нирки.

Також "Знай.uа" писав, неймовірну історію польського художника-шпигуна в Україні Яна Генріка Юзевского.