Археологи, що проводили розкопки в єгипетському місті Кресна натрапили на незвичайне поховання – "антропоїдний" саркофаг, побудований у період так званого Нового Царства ‒ пізньої епохи Стародавнього Єгипту.

За словами вчених, у гробниці з вапняку перебувало 2 мумії віком більше 4 тисяч років.

Саркофаг був знайдений в західній частині вапняних каменоломень, де археологічні розкопки ведуть вже майже 10 років.

Крім людських останків знайшли унікальні експонати, повідомило Міністерство у справах старожитностей Єгипту Facebook.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Відомо, що розкопками керував голова Вищої ради у справах старожитностей Єгипту Мустафа аль-Вазірі. Він зазначив, що виявлена мумія знаходиться у вкрай поганому стані.

Нам вдалося знайти ще одну мумію, яка на цей раз ховалася під тонким шаром сусального золота.

Уточнюється, що знахідки виявлені на давньому цвинтарі в околицях вапняних каменоломень у сучасному єгипетському місті Кесна (в 100 кілометрах від Каїра).

Саркофаг з мумією був відправлений у музей міста Кафр-еш-Шейх. Там фахівці проведуть реставраційні роботи, які захистять знахідку від подальшого руйнування.

Як розповіли дослідники, серед артефактів було безліч керамічних прикрас, ваз, золотого скарабея і деякі інші прикраси із золота, ритуальні сосуди-канопи для зберігання органів покійних, магічні амулети і інші унікальні ритуальні предмети.

Відомо, що кожен з цих сосудів зберігав конкретний орган фараона або інших знатних персон, відбивав один з аспектів їх сутності і захищав, як свідчили міфи Стародавнього Єгипту, їх власника під час його подорожі в загробний світ.

Вони були прикрашені зображеннями голови одного з трьох синів Гора" - шакала Дуамутефа, бабуїна Хапі і сокола Кебехсенуфа.

Зазначимо, близько 10 років тому Єгипетське дослідне товариство просканувало північну частину кладовища за допомогою радарів і виявило, що під купами піску ховаються мастаби, а також інші споруди і артефакти часів Стародавнього царства.

Як показали подальші розкопки, вони належали до п'ятої династії фараонів і швидше за все, були пов'язані з містом Атрибіс, столицею одного з номів Нижнього Єгипту, і місцевим храмом Гора. З того часу на території Кесни ведуться планомірні та масштабні розкопки.

Нагадаємо, одна з головних загадок людства – єгипетський Сфінкс, або Великий Сфінкс Гізи. Археологи досі ламають голову над тим, хто наказав звести Сфінкса.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Єгипті виявили невідому статую. Біля статуї знаходиться тіло лева і людська голова.

Також "Знай.uа" писав, нова знахідка археологів розповіла багато цікавого про стародавніх єгиптян.