Дослідниця з університету Ньюкасла Ганна Дуркін знайшла останню відому людину, яку привезли в США на кораблі работоргівців в 1860 році. Нею виявилася Саллі Сміт, яку работорговці викрали із Західної Африки, коли їй було 12 років. Ганна Дуркін зробила своє відкриття, досліджуючи архівні документи і записи перепису. Про це повідомляє BBC Україна.

Дівчинку купив банкір з Алабами - власник великої плантації. Як з'ясувала Дуркін, до 1937 року жінка проживала в штаті Алабама, залишаючись працювати на тій же плантації, де вона була рабинею.

Відомо, що до цього останньою відомою жертвою работоргівців вважався колишній раб, який помер в 1935 році.

Пані Дуркін каже, що деякі деталі історії жінки стали відомими в 20-му столітті, коли історики і борці за громадянські права почали записувати досвід людей, привезених работорговцями з Африки.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Як повідомляє дослідниця, її "шокує" близькість цієї історії до сучасності.

У відповідності з тим, що Саллі розповіла історикам на початку 20-го століття, вона мирно жила у своєму селі, поки на нього не напали члени іншого племені. Вони захопили дівчинку привезли до работоргівців. Разом з Редоши на борту було понад 100 чоловіків, жінок і дітей.

Вона зіткнулася з "побиттям", "покараннями батогом" і "вбивствами", але, як стверджує доктор Дуркін, в поведінці жінки можна помітити проблиски опору, адже вона передала деякі слова своєї рідної мови дочці і зберегла свою африканську культуру та ідентичність.

Також доктор Дуркін з'ясувала, що до того як отримати американське ім'я Саллі Сміт дівчинку звали Редоші. Прізвище Сміт дав їй той банкір, на якого вона працювала.

Незважаючи на те, що рабство скасували через п'ять років після прибуття Редоші до США, вона продовжувала працювати в тому ж господарстві разом з чоловіком, якого також викрали із Західної Африки і їх дочкою.

Дослідники стверджують, що вона залишалася на тій же плантації понад 70 років після закінчення рабства - і є останнім відомим представником покоління, яке насильно привезли з Африки.

Зібравши частину історії і зіставивши її перепис і публічні записи, доктор Дуркін виявила, що Редоші жила в місті Селма, штат Алабама, до самої смерті. Саллі померла у віці 89 або 90 років.

"Це тільки один голос, але він дає нам відчуття голосів всіх тих, хто так чи інакше був би забутий", - каже пані Дуркін.

Нагадаємо, криваву історію рабства на Русі. З історії відомі такі терміни як холопи, смерди, челядь. Всі вони мали те чи інше відношення до рабства, тобто невільну працю.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 16-й президент США Авраам Лінкольн вважається кращим президентом Сполучених Штатів за всю історію цієї країни. Саме він знищив рабство.

Також "Знай.uа" писав, як людину перетворювали на раба. Варто пам'ятати про страшні наслідки цього явища. Щоб уберегти наше сучасне суспільство.