14-річний школяр з Шотландії на ім'я Марк МакКеттиган допоміг знайти археологам неймовірний артефакт – середньовічний могильний камінь у дворі церкви. Про це повідомляє BBC.

Як зазначає видання, Марк, учень в Лурдській середній школі, був серед волонтерів, які брали участь в розкопках загублених могильних каменів на кладовищі старої парафіяльної церкви Гована в Глазго, коли він виявив дивовижну знахідку. У той час Гован був головним релігійним центром в королівстві Стратклайд.

Під час розкопок школяр наткнувся на щось тверде. У підсумку виявилося, що він розкопав один з трьох загублених декорованих могильних каменів епохи Середньовіччя на території Шотландії. Школяр та два археологи продовжили розкопки, виявили та очистили камінь.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Про три камені було відомо, але вони були втрачені, коли сусідня верф була знесена більше 40 років тому.

"Я просто підштовхував землю, щоб побачити, чи є там що-небудь, і раптом це видало шум, і я зрозумів, що щось ударив. Я і двоє з археологів розробили ділянку об'єкта і почали копати і чистити. Спочатку я не був упевнений, що це таке. Але потім ми перевірили записи і зрозуміли, що це був один з втрачених каменів Гована. Я дуже щасливий, насправді я в захваті від того, що я допоміг розкрити", – розповів школяр.

Зазначимо, камені цього типу, так звані Гованські камені датуються 10-11 ст. нашої ери і входять в колекцію історичних знахідок з вигравіруваними на них кельтськими символами.

Всього в 19 столітті було знайдено 46 каміння, 31 з них були взяті в церкву для зберігання.

Ці артефакти включають в себе саркофаг, який, як вважається, містив могутності царя Костянтина, якого вважали святим.

Інші камені були виставлені у стіни кладовища, але зникли після знесення верфі Харланд та Вольф в 1973 році.

Вважалося, що вони були знищені, але тепер здається, що, принаймні, деякі з них були поховані.

Нагадаємо, історики розповіли, чим хворіли кияни в давнину.Інший рівень медицини, майже відсутнє, харчування. Все це впливало на те, як організм міг чинити опір.

Як повідомляв портал "Знай.uа", археологи знайшли найдавніше загублене місто. Як зазначають дослідники, були знайдені кам'яні фундаменти, таблички та інші історичні артефакти, які вказують на те, що місту близько 4 тисяч років.

Також "Знай.uа" писав, у найдавнішій аметистовій шахті знайшли згадки про Понтія Пілата. Вік цього тексту становить близько 2000 років.