Легендарний сюрреаліст Сальвадор Далі був дуже неординарною персоною. Його химерний характер і ексцентрична поведінка зачаровували і викликали величезну цікавість.

Ми розкажемо найцікавіші факти з життя художника.

Реінкарнація

У Далі був старший брат, який, на жаль, помер від менінгіту. А через 9 місяців народився Сальвадор Далі – його назвали в честь старшого брата.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

У віці п'яти років, батьки Далі відвели його на могилу брата і сказали, що він – його реінкарнація. Маленький хлопчик був дуже вражений словами батьків.

Він насправді вірив у це, хоча одного разу зізнався – довгий час хотів довести собі, що він – це він, а не нова версія покійного брата.

Кинув Йоко Оно на гроші

Цією кумедною історією поділилася муза Далі Аманда Лір. Одного разу Йоко Оно попросила у Далі надіслати їй волосся з його легендарних вусів. Далі подумав, що Йоко відьма, яка може наслати на нього прокляття.

Тому попросив Аманду замість волосся знайти і послати сухе стебло трави, але в красивій коробці. Йоко заплатила за це 10 000 доларів.

Любов до Гали

Олена Іванівна Дьяконова, відома як Гала, познайомилася з молодим Далі, будучи старше його на 10 років та заміжня. Але любов вразила обох, і незабаром вони одружилися.

Це викликало обурення у сім'ї Далі, але це було не так важливо. Гала стала його музою на все життя.

Якось, він подарував своїй музі подарунок – замок в провінції Жирона. Далі приходив туди лише за письмовим запрошенням.

Сюрреалисти не визнавали

Далі відкрито зачаровувався фігурою Гітлера. Навіть намалював картину в якій образ Гітлера піднесено як пейзаж. Сюрреалисти бачили у цьому нацизм, неприйнятний в той час, і виключили Далі зі своєї компанії. На що той заявив: "Сюрреалізм - це я".

Ніяких наркотиків

Далі ніколи не вживав наркотики, щоб створювати свої картини. Він заявляв: "Я не вживаю наркотики. Я і є наркотик".

Проте, у необхідний для творчості стан він занурювався за допомогою параноїдально-критичного методу, який сам і винайшов. Один із способів, яким він тримався в казковому стані, включав пильне спостереження за певним предметом, поки той не прийме іншу форму, викликавши галюцинацію.

Звана вечеря

Далі обожнював збирати гостей на свої веселі заходи. Все було вкрай сюрреалістично.

Ось як це виглядало:

Власний музей

Одного разу мер міста Фігерас (рідне місто Далі) попросив художника пожертвувати один витвір мистецтва місцевому музею. У відповідь на це Далі відреставрував будинок театру міста і перетворив у всесвітньо відомий Театр-музей Далі.

Аліса в країні чудес

Якось Дали виступив у ролі ілюстратора для легендарної "Аліси в країні чудес". Поєднання стилю Далі з сюжетами Льюїса Керролла виявилося неймовірно успішними.

Голограма Еліса Купера

Союз Далі та Купера вважається одним з найбільш епічних у світі мистецтва. Творці взаємно захоплювалися один одним. Одного разу вони разом створили першу у світі голограму Еліса Купера і в цілому відмінно проводили час.

Королівське серце

Ця робота справді заворожує. Далі створив сліпучий шедевр із золота, покритий 46 рубінами, 42 діамантами, двома смарагдами й іншими дорогоцінними каменями. А найвражаюче це внутрішній механізм, який змушує Королівське Серце битися, ніби воно живе.

Нагадаємо, людство познайомили з невідомою картиною Далі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Федеріко Гарсіа Лорка закохався починав тоді свою стрімку кар'єру каталонського художника Сальвадора Далі.

Також "Знай.uа" писав, Роб Гонсалвес став послідовником легедарного Сальвадора Далі.