123 роки тому на Олімпійські ігри в Афіни відправився корабель з першим українським олімпійцем на борту. Їм був киянин Микола Ріттер, який став єдиним спортсменом з Російської імперії на Олімпійських іграх 1896 року.

Відомо, що Микола Сергійович Ріттер народився 27 серпня 1865 р. у Полтавській губернії в дворянській родині. Його батьком був відставний поручик Сергій Олександрович фон Ріттер, матір'ю — Софія Іванівна Ріттер. У січні 1888 року Микола вступив на державну службу в Київську казенну палату, де дослужився до посади колезького секретаря.

Російська імперія не зуміла зібрати гроші на команду. Кілька спортсменів виїхали з Одеси, але застрягли в Константинополі. В Афіни дістався тільки 31-річний киянин Микола. Він подав заявку на участь у греко-римській боротьби, стрільбі з карабіна і фехтуванні на рапірах.

Цікаво, що Ріттер навіть звільнився зі служби, щоб взяти участь у Олімпійських іграх.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Для того щоб мати кошти на поїздку до Греції, він влаштувався кореспондентом у газету "Киевлянинъ". Щоб поїхати на Ігри, домовився писати репортажі.

З початку Ріттер взяв участь у перших тренувальних змаганнях зі стрільби і боротьби і скрізь здобув перемогу, змусивши говорити про себе як про одного з фаворитів.

Але не все було гладко, на жаль, поїздка була не дуже успішною.

За офіційною версією, забобонний Ріттер втратив подарований мамою медальйон і вирішив не випробовувати долю.

Після участі у пробних змаганнях він кудись зник і не виступав ні в попередніх, ні в фінальних змаганнях, так і не ставши офіційним учасником Олімпійських ігор.

Але друзям у Києві, він розповість, що за порадою спортсменів-суперників лікував сухим вином наслідки морської хвороби. Оскільки до цього Микола майже не вживав спиртного, він втратив спортивну форму. Але, як журналіст, відпрацював до кінця.

До речі, організація першої сучасної Олімпіади була не дуже гарною. Спочатку її хотіли провести в Парижі, потім перенесли в Афіни. Грекам це лестило, але бюджету у них не було. Принц Костянтин особисто шукав меценатів. Учасники самі забезпечували себе житлом. Змагання з плавання проходили в затоці. У багатьох дисциплінах перемагали випадкові люди.

Нагадаємо, рівно 25 років тому Україна здобула свою першу золоту олімпійську медаль. Це було під час зимових ігор в Норвегії, куди наша команда вперше поїхала як представник незалежної держави.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у листі XIV століття згадали киян. Як з'ясувалося ще півтисячі років тому вихідці з України активно навчалися у кращих університетах Європи — від Польщі до Британії.

Також "Знай.uа" писав, 2 квітня 1905 в одному з київських передмість в сім'ї небагатого чиновника народився знаменитий артист балету Серж Ліфар.