8 квітня 1930 року на екрани вийшов кінофільм Олександра Довженка "Земля". Режисер показав життя селян та їхнє ставлення до колективізації.

У "Землі" з’явилась перша в радянському художньому кіно оголена сцена. У ній мала зіграти сільська дівчина Марія Мацюня. Батьки не дозволили їй цього. Тому замість неї знялася актриса Олена Максимова. Вона зіграла епізод, в якому гола жінка, дізнавшись про смерть чоловіка, якого підступно вбили, в істериці б'ється по хаті.

Олександру Довженку довелось довго вмовляти акторку. І це й не дивно, що вмовляв. Адже в часи, коли обійняти кохану можна було лише усамітнившись, постати абсолютно оголеною перед мільйонами пролетарських глядачів було рівносильно подвигу з ризиком для життя -за таке товариш Сталін міг відправити будувати Біломорканал.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Після виходу картини, на Довженка обрушився шквал критики, в якій звинувачували його передусім в натуралізмі та біологізмі.

Фільм вкрай не сподобався самому Сталіну, який нацькував на Довженка придворного сатирика Дем’яна Бєдного. Його фейлетон "Філософи" вийшов на сторінках газети "Известия". В пух і прах розкритикувавши "Землю" та звинувативши Довженка в замаху на святе, Бєдний назвав сцену з оголенням "статевими гримасами", які не можна просувати у пролетарські маси.

"И неужто мы эти ПОЛОВЫЕ ГРИМАСЫ
Будем гнать, "продвигать" в пролетарские массы?", -йдетья у фейлетоні.

Після шаленої критики з фільму були вирізані сцени, що бентежили пролетарські голови. Але фільм все одно став на запилену полицю.

І хоча на батьківщині Довженка масовий прокат "Землі" досить швидко згорнули, на екрани фільм вийшов без врызокі був проданий в Америку і Європу, де картину визнали беззаперечним шедевром.

"Земля" із шаленим успіхом демонструвалася у Берліні, Лондоні й Парижі, а після прем’єри фільму на Венеціанському кінофестивалі Довженка називають "Гомером кіно".

На батьківщині ж фільм реабілітували лише у 1958 році, коли в Брюсселі, на першому післявоєнному огляді досягнень людства, фільм "Земля" увійшов до 12 кращих фільмів у історії кіно.

Нагадаємо, 90 років тому вийшов на екрани фільм "Арсенал". Досконала операторська робота та оригінальна драматургія зробили фільм одним з найважливіших творів українського кіно.

Як повідомляв портал Знай.ua, фільм Довженка "Прощай, Америко!" заборонили, і фільм пролежав в архіві близько 45 років - його показали лише в 1995 році.

Також Знай.ua писав про цікаві факти з життя режисера Олександра Довженка.