Фільм "Земля" знімався у 1929 році і вийшов на екрани в 1930-му, коли компанія з розкуркулення, колективізації індивідуального господарства і залучення селян в колгоспи була в самому розпалі. Режисер показав життя селян, їх ставлення до колективізації.

""Землю" я задумав як твір, що передвіщає початок нового життя на селі. Але знищення куркульства як класу і колективізація — події виключної політичної важливості, що сталися, коли фільм був готовий, перед самим показом, — зробили мій голос занадто слабким і недостатнім". Олександр Довженко

Картина знімалася на Полтавщині, у селі Яреськи на річці Псел. Довженко активно знімав у фільмі жителів села. Після закінчення зйомок місцеві селяни запропонували режисеру стати головою колгоспу.

Найцікавіше у фільмі Земля саме те, що тут з'явилася перша в радянському художньому кіно оголена сцена. В ній повинна була зіграти сільська дівчина Марія Мацюня. Але батьки були категорично проти.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Так замість Мацюні грала Олена Максимова. Вона зіграла епізод, в якому гола жінка, дізнавшись про смерть чоловіка, в істериці бігає по кімнаті.

Довженко знаходить сміливе для того часу рішення в традиціях художників-експресіоністів: наречена не приймає звістку про загибель коханого, в божевіллі вона бігає по дому, зриває з себе весь одяг, трощить все навколо, не жаліючи навіть ікону.

За цей "натуралізм" і "язичницькі культи" Довженка розкритикувала радянська преса.

Комуністи розкритикували Довженка за нехтування висвітленням класової боротьби і захист заможних хліборобів. 17 квітня фільм зняли з прокату.

Однак, згідно з деякими джерелами Сталін, подивившись фільм Земля, був вражений оголеною сценою і запитав у Довженко:

- Хто ця юна красуня? - Починаюча актриса Олена Максимова, - відповів режисер. - Дуже переконливо і талановито зіграла! Знімайте її частіше, - виніс свій вердикт Сталін.

Чи був цей епізод у житті українського режисера чи ні факт залишається фактом Олена Максимова дійсно талановита акторка.

До речі, європейці назвали фільм одним з найкращих, а вдома він 30 років був під забороною.

"Земля" з величезним успіхом демонструвалася в Берліні, Лондоні та Парижі, а після прем'єри фільму на Венеціанському кінофестивалі називають Довженка "Гомером кіно".

Нагадаємо, як український сценарист спокусив доньку Сталіна.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 90 років тому на екрани вийшов фільм "Арсенал".

Також "Знай.uа" писав, 10 "не можна" від Василя Сухомлинского.