Група дослідників на філіппінському острові Лусон витягла з землі ще один секрет нашого минулого, який належить розгадати людству. Так археологи запевняють, що виявили новий людський вид, який назвали Homo luzonensis. Вони проживали на планеті Земля більше 50 тисяч років тому. Про це повідомляє Science Alert.

Це відкриття розпочалося з давньої ноги, або того, що залишилося від неї. У 2007 році в печері Кальяо на філіппінському острові Лусон була знайдена кістка стопи, так звана третя плеснова кістка.

Найстаріші з відомих останків Homo Sapiens, знайдені неподалік на острові Палаван, були датовані від 30 000 до 40 000 років тому. Але ця загадкова нога старше, їй 67 тисяч років.

Популярні новини зараз
Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Нові тарифи на воду та каналізацію: за кожен кубометр – 86 гривень
Показати ще

"Це найперший гомінін, коли-небудь знайдений на Філіппінах", - розповів археолог Флорент Детройт з Національного музею природної історії Франції.

Археогеохімік Райнер Грюн з Університету Гріффіта провів уран-ториєве датування на кістках. В результаті чого з'ясувалося, що останки старше 50000 років.

"Це зовсім новий вид гомінідів. Це трапляється не так часто", - сказав Грюн.

На сьогоднішній день команда вчених знайшла 12 інших шматочків древніх людей в тому ж шарі скелі, де була знайдена нога. Вони включають в собі більше кісток стопи, кісток рук, стегнової кістки і зубів, які, як вважається, належать як мінімум трьом людям - двом дорослим і дитині.

Всі нові скам'янілості крихітні, що говорить про те, що це ще один карликовий вид, такий як H. floresiensis, більш відомий як "хоббіт", який був виявлений на острові Індонезії ще в 2004 році.

Археолог Детройт розповів, у чому відмінність знайдених останків від інших відомих видів і чим вони схожі з кістками H. sapiens.

Так їх премолярні зуби мають риси, що спостерігаються у австралопітеків і H. erectus, але їх моляри, хоча і менше, мають форму, більш схожу з такою у H. sapiens.

Кістки стопи, зокрема, фаланги також більш вигнуті, ніж у нас, що дозволяє припустити, що вони, можливо, були кращими альпіністами. Чудово підіймалися на дерева і скелі.

"Ця фаланга дуже нагадує такі в австралопітеків, відомих тільки в Африці і в набагато більш давні періоди близько 2–3 млн років тому. Особа з такими характеристиками в сукупності не може бути віднесена до одного з відомих сьогодні видів", - сказав Детройт.

На жаль, витяг ДНК з цих скам'янілостей досі не увінчався успіхом, а це значить, що поки немає достатніх доказів, щоб визначити місце у генеалогічному древі гомініна H. luzonensis.

Однак, як припускає Детройт, вид може відноситься до азіатського H. erectus, можливо, китайського H. Erectus, це належить з'ясувати.

"Еволюція людини набагато складніше, ніж ми думали, і в минулому було нормальним мати кілька видів людей, що живуть поруч. На відміну від сьогоднішнього дня, коли ми залишилися єдиними видами", - сказав археохімік Грюн.

Далі, дослідники хотіли б дізнатися більше про те, як нещодавно знайдена людина вписується в наше генеалогічне дерево, досліджувати біомеханічні властивості скам'янілостей, щоб краще зрозуміти, як цей вид переміщувався і його здатність маніпулювати інструментами, дослідити, як вони виглядали.

Нагадаємо, археологи натрапили на страшну могилу вагітної жінки.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені досі не змогли розкрити таємницю цих загадкових знахідок.

Також "Знай.uа" писав, виявлені останки стародавнього предка людини з 18 щупальцями.