У провінції Сохаг на півдні Єгипту група археологів відкрила гробницю епохи Птолемеїв, IV-I ст. до н. е., з добре збереженими настінними розписами і численними муміями тварин. Про це повідомляє ВВС з посиланням на Єгипетське міністерство у справах старожитностей.

До речі, єгипетська влада вже відкрила доступ до древньої гробниці, виявленої в районі міста Сохага в 390 кілометрах на південь від Каїра.

Мустафа Вазірі, який очолює службу старожитностей Єгипту, назвав знахідку "однією з найдивовижніших у цій частині країни".

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Вазірі підкреслив, що за весь цей час розписи зі сценами з життя богів не втратили яскравості фарб.

Гробниця — одна із семи, які виявили в жовтні 2018 року після затримання в цьому районі мисливців за старовиною.

Їх затримали, оскільки вони проводили там незаконні розкопки. Чи постраждала гробниця від грабіжників, не уточнюється.

Як відзначають дослідники, в стародавній гробниці, якій близько 2000 років, були поховані високопоставлений вельможа імені Туту і його дружина Та-Ширення-Изиз, якій можливо було від 35 до 50 років, а також підлітка 12-14 років. Біля входу в гробницю виставили експонати - мумії жінки і підлітка.

Їх зображення прикрашають вхід у склеп з зовнішньої сторони.

На стінах гробниці збереглися кольорові зображення похоронних процесій і роботи людей на полях.

Фахівці особливо відзначають прекрасне збереження настінних розписів, де чиновник зображений під час поклоніння богам та описано його родовід.

Також серед знахідок - десятки мумій тварин, в тому числі мишей, кішок і птахів. А найвражаючі, за словами археологів, це мумії соколів.

В єгипетських гробницях нерідко знаходять мумії тварин — вважалося, що вони будуть супроводжувати своїх господарів в загробному житті.

Рідше виявляють великі скупчення таких мумій — в гробниці птолемейского періоду, яку досліджували археологи.

"Останки мишей та інших тварин були укладені навколо двох саркофагів з людськими муміями. Зсередини стіни гробниці нанесені зображення похоронної процесії і працюючі у полі люди", - відзначають дослідники.

Міністерство старожитностей заявило, що презентація цієї нещодавно виявленої гробниці була покликана "привернути увагу всього світу до цивілізації і старожитностей Єгипту".

Влада Єгипту сподіваються, що відкриття приверне в цей район туристів, кількість яких помітно впало після заворушень 2011 року.

Нагадаємо, однією із найнезвичайніших і химерних характеристик статуй Стародавнього Єгипту є те, що у більшості з них, а тому числі і у Великого Сфінкса, який стоїть на плато Гізи біля Великих пірамід, відсутні носи.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені назвали справжню причину виникнення пірамід.

Також "Знай.uа" писав, археологи, що проводили розкопки біля єгипетського міста Кресний натрапили на незвичайне поховання – "антропоїдний" саркофаг, побудований у період так званого Нового Царства ‒ пізньої епохи Стародавнього Єгипту.