Вчені з Тель-Авівського університету, одного з найбільших в Ізраїлі, проаналізували 3 тематичних досліджень, присвячених генетичним варіантам і алелеям, які пов'язані з адаптацією до холодного клімату. Алелі – це альтернативні форми гена, які виникають в результаті мутації, і хромосоми, які перебувають у тому ж місці.

Вчені аналізували гени неандертальців і мамонтів, які разом жили на території Європи за часів льодовикового періоду.

У першому дослідженні аналізували ген LEPR, який пов'язаний з терморегуляцією і накопиченням жирової тканини. Друге дослідження присвячене генам, що відповідає за роботу білків кератинів. А третє зосереджувалось на генах MC1R і SLC7A11, які беруть участь у пігментації волосся і шкіри.

неандертальці
неандертальці

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Вчені підвели підсумки:

"Наші спостереження показують ймовірну схожість між безліччю молекулярних варіантів. Вони стали причиною виникнення подібних адаптивних епігенетичних ознак двох видів. Обидва відбулися Євразії від африканського предка. Це підтверджує припущення про конвергентної революції".

Конвергентна еволюція – це незалежний еволюційний процес, який передбачає виникнення схожих рис у організмів із різних груп. Це обумовлено знаходженням або проживанням в одних умовах середовища. Автори дослідження вважають, що отримані дані можуть служити основою для інших еволюційних досліджень на дану тему. Зокрема, мова йде про ссавців з великим мозком і довгими життєвими циклами.

Мамонт

Нагадаємо, вчені дослідили кілька малюнків і артефактів неандертальців і прийшли до висновку, що, швидше за все, саме вони навчили нас мистецтву

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, ці доісторичні жінки відкрили вченим велику таємницю про походження людства

Також портал "Знай.uа" писав, неандертальці залишили свій "слід" в ДНК сучасної людини