Здавна волинська вишивка славилася своєрідною красою. У ній переважають чіткі, прості геометричні візерунки. Ефект вишуканої простоти посилюється тим, що для вишивання використовували частіше один колір ниток, наприклад, - шили червоною ниткою на білому або сірому полотні.

Неймовірний етно-проект "Гапличка", що пропагує українські традиції презентували в Луцьку. Під час заходу представили унікальні фотографії автентичного волинського наряду. Про це повідомляє "Таблоїд Волині".

Зазначимо, що проект отримав таку назву не просто так. Гапличкой на Волині називали петельку на рукаві, зроблену з ниток.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

"Ми дуже хотіли показати волинянам, що їм є чим пишатися, насправді. Що у них є унікальна вишивка, якої немає більше ніде в країні. І на яку можна дивитися і застосовувати її в сучасному костюмі", - розповіла ініціатор проекту, активістка Юлія Євпак.

Чоловічі та жіночі вишиванки з усіх районів Волині отримали у Волинському краєзнавчому музеї. Деяким речам більше 100 років.

"Дівчата роблять дуже важливу справу, тому що популяризація нашої культури, традицій - це зараз дуже важливо. Це те, чим можна і треба пишатися. Є така практика, що відомі світові дизайнери використовують наші вишиванки у своїх колекціях, то чому нам цього не робити. Бажаю, щоб це був тільки перший крок до популяризації наших квітів, наших візерунків. Потрібно, щоб не тільки історики або дослідники, але і звичайні волиняни цікавилися, розуміли і пишалися цим", - сказала волинська дослідниця Тетяна Яцечко-Блаженко.

Відомо, що в кінці XIX - початку XX століття у Волинській області жінки носили білі вишиті сорочки з домашнього полотна. Для вишивки характерні червоні геометричні орнаменти.

Жіночий костюм складався з сорочки з домотканого полотна з відкладним коміром, кофти – кусан, також з домотканої вовняної тканини, шили зі складками від лінії талії.

Він яскраво розшитий кольоровими нитками та аплікацією з зеленого сукна. На спідницю червоного кольору, так званий "літник", зітканий поздовжніми смугами зеленого, білого і синього кольорів, повязывалась вовняна килимова запаска – передница зі складним різнокольоровим геометричним орнаментом.

Волосся заміжніх жінок накручувалися на кибалку у вигляді джгута пряжі або обідка, а потім накривалися красивим вишитим хусткою. Біла хустка з китицями витканий червоним візерунком - смужкою.

Нагадаємо, у мережі показали рідкісні кадри вуличної моди Києва на початку XX-го століття.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 30 років тому в Черкасах талановитий житель міста Володимир Брикля зробив неймовірні знімки українців у вишиванках.

Також "Знай.uа" писав, як виглядали юні красуні 100 років тому.