Дивна епідемія почалася раптово у 1518 році на одній з вузьких вуличок Страсбурга. Жінка на ім'я Троффеа раптом почала танцювати. Здавалося б, невинне заняття. Проте вона не могла зупинитися. Палкий танець тривав 6 днів. Про це повідомляє Фактрум.

Найдивніше, що за цей час до неї приєдналося близько 34 людей. І всі активно рухалися. Загалом страшна епідемія тривала близько місяця. У загальній складності на вулиці Страсбурга тоді вийшло близько 500 людей.

Ситуація погіршувалася з блискавичною швидкістю. Те, що спочатку виглядало як божевілля однієї людини, перейшло в масову істерію. Відомо, що в піковий період чуми за день гинуло по 15 чоловік.

Популярні новини зараз
З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

Часто люди падали замертво від виснаження. У деяких трапилися інфаркти та інсульти.

Дивну епідемію зафіксували в різних джерелах: від місцевих хронік до записів практикуючих лікарів.

Влада вирішила вибивати клин клином. Був виданий указ на встановлення танцювальних майданчиків. У місцевих розважальних закладах з'явилися музиканти. Місто танцювал цілодобово.

На щастя, влада зрозуміла, що зробила помилку. Відкриття майданчиків і запрошення музикантів ніяк не вплинуло на здоров'я городян. Список постраждалих продовжував зростати. Було вирішено вдатися до заходів протилежного характеру. Таким чином з міста зникли всі розваги. Закрилися борделі, танцювальні та музичні заклади. Азартні ігри теж опинилися під забороною. З танцюючими людьми працювали священики.

Лише через кілька тижнів епідемія почала відступати. Ті, хто залишилися в живих, повернули контроль над власними тілами. Врешті-решт життя в місті повернулася у звичне русло.

Що могло стати причиною епідемії, що нагадує божевілля?

У дослідників, які взялися за розгадку таємниці, не було сумнівів - люди танцювали, а не рухалися в конвульсіях.

Лікарі висунули припущення, що у всьому винна споринья – грибок, що осів на пшениці, який потрапив в їжу.

Гостре отруєння алкалоїдами, які містяться в спориньї у великій кількості, викликало у людей психоз.

Цікаво, що ЛСД синтезували саме з цього паразитичного гриба.

Проте вчений Джон Уоллер у своїй книзі "Час танцювати, час - вмирати" висунув зовсім іншу причину того, що сталося.

Уоллер шукав причину не в фізіології, а в людській психології. На його думку, "танцювальна лихоманка" — всього лише вершина айсберга.

Перед епідемією місто страждало від голоду. Місцевим жителям для того, щоб прогодувати сім'ї доводилося забивати всю свою худобу, незабаром справа дійшла і до домашніх тварин. Де голод, там і гострі спалахи інфекції. Обстановка була гнітюча. Все, що відчували жителі Страсбурга - страх, відчай і тривога. Такий страшний набір і став причиною маніакального психозу.

Нагадаємо, загадкова історія сталася в невеликому містечку Франції Пон-Сент-Еспрі у 1951 році. Вчені досі не можуть дати однозначну відповідь, що ж це було насправді.

Як повідомляв портал "Знай.uа", як страшна чума Юстиніана змінила життя європейців.

Також "Знай.uа" писав, що ці смертоносні хвороби вражали наших предків.