Кубинський дослідник Карлос Рафаель Борхес Селлен разом з групою палеонтологів виявили величезну кількість останків птерозавра при розкопках в регіоні Дамухи провінції Сьенфуегос в центральній частині острова. Як відзначають фахівці, рептилія проживала в крейдяний період 145 млн - 66 млн років тому.

Вивченням останків зайнялися фахівці департаменту наук про Землю Університету Монтани в США. Вони і визначили, якого саме виду стародавніх мешканців планети могли належати останки.

Птерозаври були першими хребетними, які підкорили повітря, їхні крила були утворені мембраною зі шкіри та інших тканин і кріпилася до подовженого четвертого пальця передньої кінцівки.

Більша частина життя проходила в повітрі, іноді, деякі види, сідали і плавали у воді. Жили зграями, могли здійснювати досить тривалі перельоти, часто використовували планування над землею і океаном.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Птерозаври були літаючими рептиліями, які жили з кінця тріасового періоду близько 205 млн років тому до кінця крейдяного періоду — епохи їх вимирання — 65 млн років тому. Вони харчувалися морською рибою, яку ловили за допомогою низького польоту", — пояснює Борхес Селлен.

Грудна область була відмінно захищена кістковим панциром. У багатьох різновидів був волосяний покрив по всьому тілу, шиї і голові (2-4мм), а у деяких навіть перетинки між летальними пальцями і стопи були також покриті шерстю.

Варто відзначити, що палеонтологічний регіон Дамухи, розташований біля міста Родас провінції Сьєнфуегос, є одним з найбільш важливих археологічних пам'яток на Кубі.

В 2018 році кубинські вчені оголосили про виявлення в цьому районі найдавнішою скам'янілості морської зірки, зареєстрованої на острові до теперішнього часу.

У березні того ж року була також виявлена скам'янілість зуба довжиною 5,5 см і шириною 4 см, який, як вважають вчені, належав молодій особині гігантської акули мегалодон, що жила в морях архіпелагу і досягала 18 м в довжину.

Нагадаємо, виявлені рештки риб, знищених астероїдом 66 мільйонів років тому. Це сталося менш ніж за годину після падіння астероїда, що погубив динозаврів та інших істот.

Як повідомляв портал "Знай.uа", знайдено унікальний зразок шкіри стародавньої рептилії. Зразок тканин належав невеликому динозаврові, який жив 100 мільйонів років тому.

Також "Знай.uа" писав, суворі умови зробили мамонтів і неандертальців родичами.