Група ізраїльських археологів під час розкопок у місті Давида біля самого підніжжя Храмової гори натрапила на унікальне зображення популярного стародавнього божества, яке раніше ніколи не траплялося на території Єрусалиму і всього Юдейського нагір'я. Про це повідомляє видання The Jerusalem Post.

Розкопки паркування Гіваті в Єрусалимі

Дане зображення являє собою уламок глиняної посудини із зображенням людського обличчя.

Знайдений в Єрусалимі уламок посудини з обличчям Беса

Як відзначають дослідники, на фрагменті кераміки збереглися два широко розкритих ока, одне вухо, ніс і куточок рота. Цінний осколок був знайдений в купі сміття V-IV століття до нашої ери, куди він був викинутий разом з іншим розбитим посудом тієї ж епохи, відомої в історії Ізраїлю як "перський період".

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Уламок посудини з обличчям Беса

На щастя, у археологів не виникло проблем з упізнанням: це точно Бес – давньоєгипетське божество, охоронець домашнього вогнища, сім'ї, вагітних, матерів та дітей.

Пізніше його стали шанувати як покровителя добра і добрих справ, до його відання перейшли музика, танці і навіть деякі аспекти здоров'я.

Єгиптяни не присвячували Бесу монументальних храмів, хоча збереглося кілька великих зображень божества – кам'яні рельєфи і капітелі колон.

Зате, як запевняють вчені, Бес був присутній у кожному єгипетському будинку – як правило, у вигляді зовсім невеликих, камерних, особистих речей.

Відомо, що у багатьох сучасних музеях світу представлені амулети, посудини для косметики, дзеркала, кам'яні фігурки і керамічний посуд з досить впізнаваним обличчям Беса.

Варто відзначити, що Бес — не окреме божество, а збірна назва різних, відмінних один від одного карликових божеств, які починаючи з епохи Нового царства змішуються, зливаються один з одним.

Найчастіше його зображували як кривоногого карлика з широким обличчям, бородою, витріщеними очима, висунутим язиком і короною з якої стирчать пір'я на голові. Такий незвичайний і яскравий образ, ймовірно, викликав у людей посмішку і був створений спеціально, щоб відлякувати злих духів.

Фігурки Беса – деталі колісниці з гробниці Тутанхамона

Деякі вважають, що Бес - істинно єгипетський бог, інші – наполягають на його азіатське походження, треті – вважають, що Демон з'явився під впливом африканської релігії.

Образ Беса змінювався протягом століть, але основні характерні риси зберігалися – як видно, наприклад, на цих керамічних посудинах різних епох із зібрання Museo Egizio, Єгипетського музею в Турині.

Давньоєгипетські глиняні посудини у формі Беса. Зліва — 1539-1076 до н. е., праворуч — V століття до н. е.

Нагадаємо, археологи показали неймовірні 2000-літні артефакти, світ затамував подих.

Як повідомляв портал "Знай.uа", археологам вдалося виявити три древніх саркофаги з муміями.

Також "Знай.uа" писав, археологи натрапили на страшну могилу вагітної жінки.