Відома епічна поема Беовульф була написана більше тисячі років тому. Протягом двохсот років вважалося, що твір про хороброго воїна Беовульфа, який повинен перемогти злого монстра Гренделя, створювався різними людьми.

Сумніви в тому, що автор всього один, що виникли через відмінності тонів оповідання на початку поеми і в частині про бій драконів, а також через незв'язність історичних подій у тексті. Неясним залишається і час написання поеми. Це неймовірно важливо для правильної інтерпретації її змісту.

Беовульф

Медісон Криген, вчений з Гарвардського університету, повідомив:

"Важливо розуміти, що цей твір є близьким чи далеким по часу від звернення в християнство".

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Вся справа у тому, що в тексті переплітаються язичницькі і християнські мотиви. Це теж наштовхує на думку про кількох авторів Беовульфа, які могли створювати свої фрагменти в різний час.

Щоб нарешті відповісти на це питання група вчених на чолі з Медісоном Крігер вирішила використати комп'ютерні технології.

Вчені застосували стилометрию – дослідження стилістики, яка зазвичай включає аналіз всіх характеристик твору: від розміру вірша до частоти появи різних комбінацій букв.

Була використана також спеціальна програма, яка аналізувала вибір слів, метрику і розміщення пауз у тексті.

Крігер пояснив:

"У кожного віршованого рядка є метрика. Кілька рядків мають те, що ми називаємо смисловий паузою. Це невелика пауза між реченнями або абзацами в тексті. Вона нагадує паузи, які ми зазвичай відзначаємо з допомогою пунктуації в сучасній англійській мові".

Кадр з фільму

Дослідники проаналізували також вибір слів. Але в результаті з'ясувалося, що потрібно шукати не на рівні слів, а на рівні сполучень букв. Тому вони підрахували, скільки разів були використані слова з комбінаціями букв ad, ab, ac і так далі.

Крігер зазначив:

"З'ясувалося, що одним із кращих показників для аналізу мови є частота використання комбінацій літер. Для кожної людини вона унікальна".

Вивчивши отримані дані, вчені прийшли до висновку, що твір було написано однією людиною.

Варто зазначити, що таку думку висловив Джон Рональд Руэд Толкін, автор знаменитої трилогії Володар кілець, у 1900-х роках. Він кинув виклик загальноприйнятій в той час точці зору. І він мав рацію.

Джон Толкін

Нагадаємо, старовинній бібліотеці знайшли рукопис самого Колумба, вона зберігала 300-річну таємницю

Читайте також: тизер фільму про Толкіна вперше показали в мережі, від ізгоя до культового письменника

Портал "Знай.uа" розповідав: у гробниці імператора знайшли втрачені правила найдавнішої гри. Розкопки гробниці почалися в 2011 році, і на сьогоднішній день виявлено більше 10 000 артефактів