Не так давно українцям показали неймовірну кулінарну книжку з минулого, яка демонструє, що їли наші предки. Рецепти з кулінарної книжки, виданої українською мовою за Австро-Угорщини, оприлюднив франківський художник і журналіст Ігор Роп’яник. Ця збірка рецептів галицької кухні за часи Австро-Угорщини вперше була опублікована у Львові в 1910 році і швидко стала дуже популярною. Про це повідомляє ZAXID.NET.

"Знайшов помежи маминих старих родинних документів ось таку кулінарну книжечку часів небіжки-Австрії, – пише у себе на сторінці у Фейсбук Ігор Роп’яник. – Судячи з того, серед яких паперів вона зберігалась, то це, видно, книжка, якою користувалась ще моя бабуся або й прабабця…"

Як вважає власник раритету, йдеться не про назви страв, лексику, скоріш всього, незрозумілу нинішньому поколінню, а мешканцям східних регіонів – поготів. А про те, що кухня галичан була вишукана і багата.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

"У тодішніх крамницях все можна було для цього придбати. Поки не прийшла дика більшовицька голота зі своєю водкой-сєльодкой і картошкой, накликавши голод на наш народ", – відзначає він.

Цікаво, але у 2017 році цю книгу перевидали, давши їй нове життя. Сподіваємося, що ці цікаві та стародавні рецепти зацікавлять нове покоління. Перевидання оформив львівський художник-графік Ігор Біликівський.

Отже, що полюбляли галичани 100 років тому:

Потравка з качки з пармезаном, пантарки печені, щука в майонесї, щупак з сарделевим сосом, перепелиця з рижом, паштет з раків, каляфіори, компот з фіґ, салата швайцарська, лєґуміна цитринова, суфлєт з морелів, маренґи зі сметаною, крем з мараскіно, блян-манже міґдаловий, зульц в рожі і бабочка цісарська до кави.

Ось така надзвичайна кухня! Та це – лише мала частина страв, рецепти яких є у відомій "Домашній кухні: Як варити і печи" Леонтини Лучаківської, яку перевидало київське видавництво "Богуславкнига".

Варто відзначити, що потравка – це традиційна страва Речі Посполитої. Спочатку, імовірно, вона закріпилася в шляхетському та міщанському середовищі, але в підсумку досить широко проникло, так би мовити, в товщу народних мас.

Це щось середнє між супом і рагу, дивлячись, як густо зробити, найчастіше з курки, рідше з іншої птиці, але взагалі-то з білого м'яса. У цього слова є практично повний синонім у французькій і загальноєвропейської кухні – фрикасе.

Нагадаємо, показали найдавніші у світі вилки. Мало хто знає, що всі спроби ввести вилку у вживання в XVII столітті наштовхувалися на запеклий опір Церкви.

Як повідомляв портал "Знай.uа", найстаровиннішими українськими стравами були зернові каші і хліб. До 15 століття основу харчування українців становили зернові культури, дичина, багато риби.

Також "Знай.uа" писав, про справжній суворий козацький раціон. Що насправді їли герої, які оселилися на дніпровських порогах.