Період останніх десятиліть XIX-початку ХХ ст. називають Прекрасною епохою, коли умами натовпу опановували красуні-артистки. Вони могли не мати видатних акторських талантів, але приваблювали людей своїми (часто вигаданими) екзотичними біографіями, ексцентричною поведінкою. Більшість з них знаходили покровителів і вели безбідне існування. Однією з найвідоміших дам півсвіту того часу називають Ліану де Пужі. Своєю сексуальною розкутістю куртизанка збуджувала не лише чоловіків, а й жінок.

Майбутня куртизанка Ліана де Пужі (справжнє ім'я Анна-Марі де Шассень) народилася в сім'ї військового. Її віддали на виховання в жіночий монастир. Коли дівчині виповнилося 16 років, вона втекла з офіцером Армандом Пурпе. Незабаром після цього вона завагітніла. Коханий погодився одружитися з нею, але шлюб не приніс щастя нікому. Арманд частенько бив свою молоду дружину, а народжену дитину відправили на виховання до бабусі в Суец. Зрештою Анна-Марі втекла в Париж.

На перших порах дівчині, яка бажала підкорити столицю, доводилося важко. На щастя, їй пощастило познайомитися з відомою куртизанкою Вальтесс де Ла Бінь. Та погодилася навчити Анну-Марі всім тонкощам свого ремесла. Незабаром один з коханців допоміг дівчині влаштуватися в вар'єте "Фолі-Бержер". Тоді ж Анна-Марі де Шассень змінила своє ім'я на більш благородне Ліана де Пужі.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Новоспечена артистка впросила блискучу Сару Бернар приділити їй час і дати кілька уроків акторської майстерності. Знаменита діва виконала прохання, але в кінці сказала, що Ліана досягне більшого успіху, якщо на сцені її "симпатичний ротик" буде закритий. Сара Бернар порадила дівчині приділити увагу танцям.

Поступово Ліана стала однією з найбажаніших дам півсвіту. Варто відзначити, що на противагу іншим куртизанкам, які віддавали перевагу розкішним туалетами, Ліана де Пужі вибирала природність. Вона використовувала мінімум косметики, носила вишукані коштовності і стримані елегантні вбрання. За це куртизанка отримала прізвисько "Бліда троянда".

Однією з її суперниць була Кароліна Отеро, яка, навпаки, дуже любила кричущу розкіш. За це її назвали "Червоної трояндою". Результат незримого дуелю припав на 1897 рік. Обидві дами були запрошені в один з ресторанів Парижа. Присутні завмерли в очікуванні: хто ж переможе. Кароліна Отеро з'явилася в блиску коштовностей і шикарному вбранні. Залишалося дочекатися лише приїзду Ліани.

Кароліна Отеро

"Бліда троянда" не зрадила собі і прибула в ресторан в білому нехитрому плаття і живою трояндою замість прикрас. Позаду куртизанки слідувала її служниця, одягнена в дорогу сукню, розшиту перлами, рубінами, алмазами. Для Кароліни Отеро це був провал, оскільки її порівняли зі служницею. На завершення свого тріумфу Ліана де Пужі домоглася прихильності коханця Кароліни.

Ліана хвилювала уми не лише чоловіків, а й жінок. У числі її прихильниць були художниця Матильда де Морни, маркіза де Бельбёф. Свій недовгий, але яскравий роман з письменницею Наталі Барні Ліана де Пужі у всіх фарбах описала в своїй автобіографії "Сапфічна ідилія".

Наталі Барні познайомилася з Ліаною на балу, представившись "сторінкою кохання, надісланої до Сафо". Незважаючи на те, що прихильності де Пужі домагалися найтитулованіші чоловіки у Франції, Наталі Барні зачарувала і спокусила її.

Наталі Барні

Роки йшли, куртизанка розуміла, що її краса не вічна, тому коли їй в 1910 році зробив пропозицію руки і серця румунський князь Георгію Гіку, 40-річна жінка не вагалася ні хвилини. Ліана дуже хотіла дістати титул княгині, а її шляхетний, але збіднілий чоловік відчайдушно потребував грошей. Разом вони прожили 16 років. Зрештою, князь знайшов собі дівчину набагато молодшу і красивішу за постарілу дружину.

У 1928 році Ліана де Пужі пішла в монастир. У благочестивій матроні, яка допомагала стражденним, складно було впізнати колишню куртизанку, яка зводила з розуму і чоловіків, і жінок. Ліана прожила довге життя і померла в 1950 році.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про життя екстравагантної куртизанки Карли Перл

Як повідомляв портал Знай.ua, розкрито деталі гучної справи під грифом "цілком таємно", фігуранткою якої була секс-шпонка під криптонітом "Куртизанка".

Також Знай.ua писав про дивовижну історію Туллії д’Арагони некрасивої куртизанки, яка стала філософом і поетесою.