У світовій історії ім'я римського імператора Нерона стало не лише ім'ям правителя, але і позначенням стилю влади. Саме Нерон асоціюється з деспотичною необмеженої і хворою владою людини. Але крім усього іншого, у Нерона були дійсно дивні пристрасті, про котрі знають не всі.

Тягу до різних пороків майбутній імператор успадкував від своїх батьків. Його батько і мати, яких звали Гней і Агрипина, мали не дуже гідну славу в Римській імперії: пару вважали гулящою, розпусною і розкутою.
До речі, батькові Нерона історики приписують фразу, яка була пророчою. Саме Гней заявляв римському суспільству про те, що вони з дружиною зможуть породити зло для всіх людей, жах і страх. І у них вийшло. Тільки, напевно, не в тій формі, про яку вони думали. Народжену дитину пара назвала Луцій. Але через деякий час його батько помер, а мати Агрипина була заслана. Хлопчик деякий час жив зі своєю тіткою, яка не дуже його шкодувала. Майбутній імператор пізнав ненависть, страх і бідність ще дитячому віці.
Після того, як до влади в Римській імперії прийшов імператор Клавдій, сім'я Нерона була повернута назад в місто і їй відновили всі права. Агрипина стала дружиною Клавдія, її ж сина правитель всиновив. І з цього моменту його ім'я Луцій кануло в минуле: тепер він офіційно носив ім'я Тіберій Клавдій Нерон.
Але мати Нерона виявилася не простою жінкою: вона отруїла Клавдія, і у віці 16 років до влади прийшов її син - Нерон. Він і став новим правителем Риму.

16-річний правитель протягом деякого часу швидко став популярним і завоював довіру суспільства. Він завжди намагався йти назустріч своєму народу, всіляко йому допомагав і вирішував проблеми. Майбутній деспот активно займався благодійністю, не шкодуючи грошей, і всілякими способами задобрював свій народ.
Нерона навіть можна було застати на виступі з читанням віршів на площі. Однак, незважаючи на таке позитивне начало, по імперії швидко поповзли різні чутки про захоплення молодого імператора. Серед розмов можна було почути про те, що Нерон був занадто хтивий і не пропускав жодної жінки. Незважаючи на те, що він вже мав дружину Октавію, його часто бачили в товаристві інших жінок. Були навіть чутки про те, що він спав зі своєю матір'ю. Але чи так це насправді ми, звичайно ж, вже не дізнаємося.

Перші захоплення Нерона
У отруєного Агрипиною імператора Клавдія був і рідний син. І, щоб позбутись його, майбутній деспот почав перші свої пригоди: він оголосив некровного брата зрадником і отруїв його просто за обіднім столом. Щоб приховати свій перший злочин, хлопець просто швидко поховав свого родича - не було ні почестей, ні гостей.
І вже з цього моменту у Нерона з'явилося захоплення: ночами він переодягався і виходив на вулиці Рима. Він бив і відбирав гроші і коштовності у перехожих. Спочатку він займався цим сам, але після того, як одного разу отримав добрячу відсіч, став брати з собою озброєну охорону.
Все більше грузнучи в найжахливіших пороках, Нерон задумав убивство матері. Агрипина зуміла пережити три спроби отруєння і ще два хитромудрих плани замаху на її життя. Зрештою, її просто заколов мечами загін воїнів. Як і з братом, мати не була похована гідно - її син просто влаштував на площі гулянку з випивкою.
Деспот: початок і кінець
Боягузливий римський сенат не наважувався опиратися волі Нерона. Була визнана законною навіть страта без суду двох знатних сенаторів. Це остаточно розв'язало Нерону руки. Він заслав свою дружину Октавію, потім звинуватив її в державній зраді і наказав вскрити жінці вени. Голову Октавії спеціально привезли в Рим, щоб зробити приємність новій дружині Нерона - Поппі.
Усвідомлення необмеженої влади остаточно звело Нерона з розуму. Список його злодіянь нескінченний. Кожен день відбувалися нові страти і криваві розправи. Нерон продовжував пиячити і вступати в статеві зв'язки як з жінками, так і з чоловіками.
Вважається, що імператор сам влаштував величезну пожежу в Римі, щоб помилуватися на "грандіозне видовище". Будучи впевнений в тому, що є великим співаком, Нерон постійно влаштовував багатогодинні публічні виступи. Це теж було своєрідним катуванням. Глядачів зганяли силою, а піти було неможливо.
Зрештою Нерон все ж довів терпіння народу до останньої точки. Проти нього збунтувалися легіони у всіх провінціях і готувалися до походу на Рим. Імператор у супроводі кількох супутників втік. При наближенні ворожих вершників він сам встромив ножа в горло і до кінця залишився вірним собі, кричучм: "Велікій артист гине!"

Популярні новини зараз
Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще